Sreda,
13. 2. 2019,
13.17

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,33

8

Natisni članek

Natisni članek

drugi tir maketa Jure Leben Ministrstvo za okolje in prostor

Sreda, 13. 2. 2019, 13.17

5 let, 7 mesecev

Maketa drugega tira: štirje javni uslužbenci osumljeni zlorabe položaja, Leben očitke zavrača #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,33

8

Jure Leben | Na direkciji za infrastrukturo so v torek potekale hišne preiskave. Kriminalisti so preiskovali posle v zvezi z javnim naročilom za izdelavo makete drugega tira.  | Foto STA

Na direkciji za infrastrukturo so v torek potekale hišne preiskave. Kriminalisti so preiskovali posle v zvezi z javnim naročilom za izdelavo makete drugega tira.

Foto: STA

Okoljski minister in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je danes spet zavrnil očitke, ki nanj letijo v zvezi z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. Martin Rupnik z ljubljanske policijske uprave je medtem po torkovih hišnih preiskavah, ki so potekale tudi v prostorih direkcije za infrastrukturo, dejal, da so suma zlorabe uradnega položaja osumljeni štirje javni uslužbenci.

Na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru so v torek potekale hišne preiskave. Kriminalisti so preiskovali posle v zvezi z javnim naročilom za izdelavo makete drugega tira. Ta je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

Hišne preiskave, Direkcija RS za infrastrukturo, Maribor
Novice Sumljivo naročilo makete za drugi tir: kaj zanima kriminaliste? #foto #video

Suma zlorabe uradnega položaja osumljeni štirje javni uslužbenci

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik je dejal, da so kriminalisti v torek na območju policijskih uprav Ljubljana in Maribor zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic izvedli več hišnih preiskav, med drugim v določeni javni ustanovi pa tudi pri fizični in pravni osebi: "Tega kaznivega dejanja so osumljene štiri fizične osebe."

Preiskave so v torek zvečer prekinili, nato pa jih danes zaključili. Kriminalisti so zavarovali listinsko dokumentacijo in nekatere elektronske naprave. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo preiskovalci obveščali pristojno državno tožilstvo v Ljubljani. Predkazenski postopek so kriminalisti marca lani začeli z zbranimi obvestili pa tudi na podlagi informacij v medijih.

"Vse štiri osebe, ki so osumljene, prihajajo iz javne ustanove in so javni uslužbenci," je povedal Rupnik. Kot je pojasnil, govorijo o zlorabi položaja zaradi javnega naročila, ki je v preteklem letu potekalo v omenjeni javni ustanovi. Dodal je, da o tem, ali so osumljeni oškodovali javno ustanovo, še ne more govoriti.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Kako si je koalicija razdelila največji projekt tega mandata

Leben: Gre za verižno sporočilo

Minister za okolje Jure Leben je medtem danes spet zavrnil očitke, ki letijo nanj v zvezi z maketo drugega tira: "Ko smo na ministrstvu za infrastrukturo odkrili nepravilnosti, je minister (nekdanji infrastrukturni minister Peter Gašperšič, op. a.) odredil notranji nadzor. Ta je pokazal, da so nepravilnosti bile, pogodba je bila prekinjena in izplačanega ni bilo niti evra." Ker hišne preiskave pri njem ni bilo, minister sklepa, da ni med osumljenimi.

Minister za okolje in prostor ter nekdanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu je moral odgovarjati na vprašanja glede objavljenega elektronskega sporočila, v katerem naj bi prevzel odgovornost za odločanje o maketi. "Gre za verižno sporočilo," je poudaril. V času dopisovanja je bil v tujini, zato je sporočil, da bo odločitev sprejel po vrnitvi v domovino, če se prej drugi vpleteni ne bodo dogovorili sami. "V nekaj urah sem dobil sporočilo z direkcije, da je zadeva rešena," je dodal.

To sporočilo, ki ga je poslal direktor direkcije Damir Topolko, se v medijih ne pojavlja, je še poudaril Leben. Sam je, ko je dobil potrditev, da so rešitev našli, zadevo pri sebi končal. Dejal je, da so tako kot zdaj na okoljskem tudi na infrastrukturnem ministrstvu delali kot ekipa. "Vsak je odgovoren za svoje področje, javni razpis pa je vodila direkcija za infrastrukturo," je spomnil.

drugi tir
Novice Bratuškova: Za gradnjo drugega tira potrebujemo 1,2 milijarde evrov #video

"S svojim odnosom do dela nekaterim nisem všeč"

Leben razloge za napade nase vidi tudi v aktualnem dogajanju na okoljskem področju, prav danes v Ljubljani poteka razprava o ureditvi področja odpadkov: "Odpadki so velik biznis in tu bomo naredili red. Javno sem tudi prvič povedal, da sem proti frackingu v Sloveniji." "S svojim odnosom do dela nekaterim nisem všeč. A ne bom se ustavil, na tak način bom delal še naprej, ker sem prepričan, da lahko v Sloveniji naredimo na področju okolja tisto, kar bi morali že desetletja nazaj," je še poudaril Leben.

Minister Leben je v zvezi z maketo drugega tira spet zavrnil očitke na svoj račun. Video: Planet TV.


Vili Kovačič
Novice Kovačič vztraja pri alternativni trasi drugega tira

Na vprašanje, zakaj je bila v elektronsko dopisovanje vključena marketinška agencija Futura, je odgovoril, da je Futura sodelovala kot podpora pri referendumu o drugem tiru. Kdo in zakaj je bil vključen v posamične postopke, pa je treba vprašati direkcijo, je dodal.

Premier Marjan Šarec se z ministrom še ni uspel srečati. Kot je povedal, imata oba precej natrpana urnika, bo pa priložnost za pogovor na četrtkovi seji vlade. Šarec je ob tem poudaril, da minister ni v preiskavi, da elektronska sporočila, objavljena v medijih, segajo toliko nazaj, da bi bilo "prezgodaj o čemerkoli govoriti in ocenjevati, kaj je na stvari". "Zame je pomembno, da minister ni v preiskavi in ta podatek imam," je poudaril premier in dodal, da Leben kot minister dela dobro.

Maketa za 133 tisoč evrov

Maketa drugega tira je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.

Pogodba je določala, da pri izdelavi ne sme nastopati s podizvajalci

V okviru odredbe za hišno preiskavo navedeno, da naj bi preiskovane osebe kršile določbe zakona o javnih uslužbencih ter ravnale v nasprotju z določbami internega poslovnika za vodenje postopkov javnih naročil in s tem "prispevale k ustvarjanju formalne podlage za vsebinsko napačno izbiro in oddajo javnega naročila manj ugodnemu ponudniku in na ta način kaznivo dejanje začele, vendar ga niso dokončale," so zapisali pri DRSI.

Na direkciji so danes spomnili, da so javno naročilo za izdelavo makete objavili konec julija 2017, odločitev o izboru ponudnika pa objavili konec oktobra tistega leta. Pogodba je izbranega izvajalca zavezovala, da pri izdelavi makete ne bo nastopal s podizvajalci. Ker izvajalec v nasprotju s ponudbo in pogodbo makete ni izdelal sam, niti ni v fazi izvedbe naročnika pisno obvestil o tem, da želi nastopiti s podizvajalcem, je direkcija 22. marca lani pisno obvestila Art Rebel 9, da zaradi kršitve pogodbe odstopa od pogodbe.