Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 7. 2010,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 7. 7. 2010, 14.21

8 let

Lahovnikovi očitki Golobiču so prišli v javnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je SiOL dopoldne od kabineta predsednika vlade zahteval pisma gospodarskega ministra Mateja Lahovnika premieru Borutu Pahorju, smo prejeli Lahovnikovo pismo Pahorju.

Zdaj že nekdanji član Zaresa Lahovnik v pismu med drugim problematizira posle države s podjetjem Ultra, v katerem ima lastniški delež tudi minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Podobne zahteve po razkritju vsebine pisma so poslali tudi nekateri drugi mediji. SiOL je sicer od kabineta predsednika in od ministrstva za gospodarstvo vlade zahteval vsa Lahovnikova pisma Pahorju od 15. junija naprej. Sklicevali smo se na zakon o medijih in posledično na zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Pahorjev kabinet: Lahovnik je poslal le eno pismo V kabinetu predsednika vlade so za SiOL povedali, da Pahor pisma za zdaj ne bo komentiral, na vprašanje pa bo odgovarjal po četrtkovi seji vlade, če se bo uresničila Golobičeva napoved, da bo zahteval vladno razpravo o pismu. V kabinetu premiera tudi zatrjujejo, da je Lahovnik Pahorju poslal le eno pismo ter da Pahor in Golobič na pismo nista pisno odgovarjala.

Nekateri mediji so namreč poročali o več Lahovnikovih pismih. Zato smo na kabinet predsednika vlade naslovili prošnjo, da nam posredujejo še morebitna ostala Lahovnikova pisma premieru od 15. junija do danes, morebitno korespondenco ministra Golobiča s kabinetom predsednika vlade ter morebitne odgovore Pahorja ministroma Golobiču in Lahovniku.

Lahovnik je Pahorja opozoril na konflikt interesov pri Golobiču "Tokrat pa te želim tudi formalno zaprositi, da mi pomagaš razrešiti ta pereč problem," je 28. junija zapisal gospodarski minister Matej Lahovnik v pismu premierju Borutu Pahorju. "Menim, da je sporno, če družba, ki je v pomembni lasti člana vlade, sodeluje na javnih razpisih ministrstev in ne nazadnje tudi družb v večinski posredni ali neposredni lasti države," je še med drugim zapisal Lahovnik med razlago, kot ga sam imenuje, "perečega problema".

Podjetje jasno imenovano, član vlade pa ne V dve strani dolgem pismu je Lahovnik zelo jasno zapisal, za katero podjetje gre, in svoje navedbe podkrepil s konkretnimi navedbami spornih prijav na razpise. Imena člana vlade pa ni zapisal, a dvoma ni – če je podjetje Ultra (in druga podjetja iz te skupine), je omenjeni član vlade zagotovo njegov zdaj že nekdanji strankarski šef.

Ali je Lahovnik dobil želena pojasnila? To pismo seveda še podkrepljuje sume, da je pravi razlog Lahovnikovega odhoda iz stranke Zares nestrinjanje s predsednikom stranke Gregorjem Golobičem. V omenjenem pismu Lahovnik sicer omenja, da si ob nadaljnjem dopuščanju tovrstnih in podobnih primerov težko predstavlja svoje delo v vladi in zato prosi za pojasnila, kako namerava premier ukrepati. Ali je ta pojasnila tudi dobil, pa do zdaj še nismo izvedeli.

Lahovnik je sicer ob izstopu iz stranke Zares sporočil: "V zadnjem letu dni praktično nisem bil aktiven v stranki Zares, saj kot minister za gospodarstvo posvečam čas in energijo vodenju tega resorja, ki je v teh časih zahtevno. Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno."

Kosova komisija začela presojo Golobiča in Ultre Komisija za preprečevanje korupcije je medtem na lastno pobudo začela presojati morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v primeru ministra Golobiča in družbe Ultra. Komisija Draga Kosa bo ugotavljala morebitne kršitve omenjenega zakona, ki se nanašajo na omejitev poslovanja in obstoj morebitnega nasprotja interesov.

Iz medijev so namreč izvedeli, da naj bi družba Ultra sodelovala na javnih razpisih in poslovala z državo, o čemer je Lahovnik tudi obvestil Pahorja.

Kos bo preverjal tudi Lahovnika in Pahorja Ker naj bi imel minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič desetodstotni lastniški delež v nizozemski družbi Ultra SUM B. V., ki je 70-odstotna lastnica družbe Ultra, bi lahko kršil omenjene člene zakona, so sporočili iz komisije za preprečevanje korupcije. V postopku bodo presojali o ravnanju vseh vpletenih pravnih in fizičnih oseb, tudi ministrov in predsednika vlade, ki bi kot predstojnik moral presojati obstoj morebitnega nasprotja interesov. Ministra za gospodarstvo in predsednika vlade bodo tako obravnavali z vidika uresničevanja dolžnega ravnanja.

Kos je za STA pojasnil, da bo komisija najprej preverila, ali je bil od časa veljavnosti novega predpisa - torej od 5. junija letos - sklenjen kakršen koli posel, ki bi bil lahko v nasprotju s tem predpisom. "To bi pomenilo ničnost takšne pogodbe," je poudaril. Do 5. junija je namreč veljal stari zakon, kjer je bila meja lastništva funkcionarjev v podjetjih, ki ne smejo poslovati z državo, 20 odstotkov in je šlo samo za neposredni delež. V času veljavnosti novega zakona pa je meja 5-odstotna, pri čemer pa se upošteva tako neposredni kot posredni delež.

Kolikšna je omejitev poslovanja podjetij v lasti ministrov? Potem bodo na komisiji preverili, ali je v katerem koli odnosu šlo za konflikt interesov. Na načelni ravni pa se bodo opredelili tudi do vprašanja, ali podjetja v lasti ali upravljanju ministrov "ne smejo poslovati le z ministrstvi, v katerih so ti ministri ministri", ali ne smejo poslovati s celotno vlado. Po besedah Kosa bo komisija ocenila ravnanje ministrov Golobiča in Lahovnika ter premiera Pahorja - Golobiča kot solastnika Ultre oz. povezanih podjetij, Lahovnika kot tistega, ki je ugotovil konflikt interesov in o tem obvestil svojega predstojnika, in Pahorja, ki bi moral oceniti, ali gre v danem primeru za konflikt interesov ali ne.

Golobič: Pismo je najbolj obremenilno za samega Lahovnika

Golobič je medtem izjavil, da je Lahovnikovo pismo Pahorju bolj obremenilno za samega Lahovnika kot kogar koli drugega. Predsednika Zaresa tudi veseli, da je poslovanje podjetja Ultra začela preiskovati protikorupcijska komisija, saj bo postopek pokazal, "da je to, kar govorim, res".

Iz pisma je po Golobičevem mnenju razvidno, da Lahovnik "na nek način dvomi v postopke, ki jih izvaja on, in organi, ki jim načeluje". To se Golobiču zdi nenavadno. Ob tem opozarja, da Lahovnik v pismu niti z besedo ne nakazuje, da bi Golobič na kogar koli poskušal vplivati. "Tudi v enem primeru ni prišlo do tega, da bi podjetje pridobilo kakšna sredstva," opozarja Golobič.

"Lahovnik se izogiba odgovornosti, da bi izvrševal zakon" Zato meni, da se Lahovnik izogiba odgovornosti, da bi izvrševal zakon. Tako se mu zdi njegovo vprašanje, ali je minister dolžan ravnati v skladu z zakonom ali pa lahko nezakonito diskriminira nekatera podjetja, neprimerno vprašanje. Tudi predsednik vlade je po Golobičevih besedah Lahovniku zelo jasno odgovoril, da zakoni veljajo.

Golobič: Takšno pismo bi moral poslat protikorupcijski komisiji "Če kdo meni, da kaj ni prav, naj ukrepa," pravi Golobič in dodaja, da bi bil za takšno pismo bolj pravi naslov protikorupcijska komisija. Zato ga veseli, da se je ta sama odločila, da bo primer proučila in preverila zakonitost. Postopek bo po njegovih besedah pokazal, "da je to, kar govorim, res" ter da bo pismo na nek način Lahovnika obremenilo bolj kot kogar koli drugega.

Predsednik Zaresa je spregovoril tudi o četrtkovem sestanku, na katerega je premier Pahor povabil tako Lahovnika kot njega. Kot pravi, se ga bo udeležil, ne ve pa, kako bo ravnal minister Lahovnik. Na sestanku naj sicer ne bi govorili o usodi Lahovnikovega ministrovanja, pač pa le o vsebini pisma. Kar pa zadeva ministrsko mesto, je to odločitev, ki bo sprejeta med Lahovnikom, svetom Zaresa in predsednikom vlade.

Ne spreglejte