Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2008,
11.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 11.24

8 let, 5 mesecev

Kresalova: Ne potrebujemo enotnega programa, enega liderja ali botrov iz ozadja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V stranki LDS se zavzemajo za liberalna načela, kot so svoboda posameznika, svobodna podjetniška pobuda, čim manjše vplivanje države na življenje in dosledno laičnost države.

Klub temu pa obstajajo določeni podsistemi, ki se jih ne sme prepustiti trgu, je dodala. LDS se je vedno zavzemal za socialno ravnovesje, tudi iz aktualnega programskega slogana, da je prihodnost v dobrih ljudeh in mladih očeh, je to razvidno, je v pogovoru za Večer povedala predsednica LDS Katarina Kresal. "Združujemo željo po socialno pravični družbi z našo drzno, liberalno vizijo." Kot je dejala, je cilj LDS zelo oprijemljiv. Pri tem je izpostavila, da želijo, da bi Slovenija postala ena od treh najbolj razvitih držav v Evropi. Liberalci v pravem pomenu besede O tem, na kakšnih načelih stoji stranka sedaj, je Kresalova pojasnila, da "smo liberalci v pravem pomenu besede, saj se v našem programu zavzemamo za svobodo posameznika, za svobodno podjetniško pobudo, za čim manjše vplivanje države na življenje in dosledno laičnost države". Pri tem je dodala, da pa se zavedajo, da nekaterih družbenih podsistemov, kot je šolstvo, zdravstvo in kultura, ne morejo prepustiti trgu.

"Država naj ima čim manjši vpliv na gospodarstvo"

Glede gospodarskega nacionalnega interesa je Kresalova povedala, da v LDS želijo, da ima država čim manjši vpliv na gospodarstvo, in da se zavzemajo za čim prejšnjo privatizacijo, "hkrati pa opozarjamo, da obstajajo tudi strateške dejavnosti in podjetja, pri katerih bi bilo vredno razmisliti, ali naj država obdrži 25 odstotkov plus eno delnico". Kot primer je Kresalova navedla banko NLB.

Glede razmerja do ostalih političnih strank v opoziciji je Kresalova dejala, da so z opozicijskimi strankami v prvi vrsti tekmeci z istimi cilji, ki se borijo za čim več volivcev. Pravi, da pa stranke na levici ne potrebujejo nikakršnih botrov, ki bi jih povezovale. Meni, da je prednost današnje levice, da ne razmišlja z eno glavo, "ne potrebujemo enotnega programa, enega liderja ali botrov iz ozadja, kreativno vrenje, pozitivna konkurenca je pripeljala do tega, da imajo ljudje veliko izbiro, in ni boljšega za zdravo demokracijo".

Prepričani v odlične ideje programa

Dejala je tudi, da v stranki želijo biti del vladne ekipe za naslednji mandat, ker so prepričani, da imajo v programu vrsto odličnih idej, z uresničitvijo katerih bi Slovenija spet naredila korak naprej. V vladi pa se vidijo predvsem z ostalimi opozicijskimi strankami, "naša prva izbira, ko govorimo o sodelovanju, so kolegi iz opozicije".

Kresalova je ob koncu v zvezi z medijskim lastništvom še povedala, da bi medijsko zakonodajo spremenila, saj je treba jasno definirati pogoje lastništva, zapisati jasna pravila, ki bi preprečevala koncentracije medijskega lastništva, določiti obveznosti in družbeno odgovornost lastnikov. "Demokracija zraste in pade s svobodnim novinarstvom, zato ne smejo biti obravnavani kot drugi gospodarski subjekti," je poudarila.

Ne spreglejte