Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
28. 5. 2013,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bogomir Kovač Sašo Polanec Evropska komisija

Torek, 28. 5. 2013, 12.55

8 let

Kovač: Usmeritve Bruslja bodo jasne in ostre

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Glede privatizacije državnega premoženja bodo v Bruslju verjetno poudarili, da je načrt premalo ambiciozen. To je čutiti tudi zato, ker se dodajajo podjetja na seznam za prodajo, pravi Polanec.

Evropska komisija se bo predvidoma v sredo odzvala na nacionalni reformni program in sveženj stabilnosti, ki ju je vlada Alenke Bratušek pred tedni poslala v Bruselj. Na Planet Siol.net smo zato poklicali ekonomista Saša Polanca in Bogomirja Kovača ter ju povprašali, kakšen odziv Bruslja na protikrizne ukrepe Slovenije pričakujeta.

Pri sanaciji bank težava nedorečenost

Polanec meni, da nam bodo iz Bruslja verjetno sporočili, da dokumenta vsebujeta premalo ukrepov na področju nižanja izdatkov in reformiranja javnega sektorja nasploh.

Pričakuje, da se bodo glede fiskalnega pravila v evropskih institucijah nekoliko umirili, potem ko smo ga potrdili v DZ-ju, kljub temu pa opozarja, da sprejetje fiskalnega pravila na načelni ravni ni dovolj in da bo šele sprejetje izvedbenega zakona dokončno pomirilo Evropsko komisijo in finančne trge.

"Pri sanaciji bank bo po moje težava nedorečenost, pri privatizaciji državnega premoženja pa bodo verjetno poudarili, da je načrt premalo ambiciozen. To je čutiti tudi zato, ker se dodajajo podjetja na seznam za prodajo," je poudaril Polanec.

Glede dviga DDV-ja je spomnil, da ga je dvignila večina držav v EU-ju, zato bi po njegovem mnenju tudi v Sloveniji to lahko naredili že prej in tako vsaj delno omejili proračunski primanjkljaj.

Bruselj bo vztrajal pri strukturnih reformah

Kovač nam je povedal, da bo Bruselj na eni strani verjetno dovolil Sloveniji časovni odlok za odpravo njenega presežnega javnofinančnega primanjkljaja, na drugi strani pa bo po njegovih besedah vztrajal pri zahtevah po močnejših strukturnih reformah za odpravo trenutnih neravnovesij.

"Poenostavljeno povedano bo vladno sporočilo v Bruslju na neki način sprejeto, vendar bodo usmeritve glede nadaljnjih ukrepov dovolj jasne in ostre," je sklenil.

Ne spreglejte