Sreda,
14. 2. 2018,
17.12

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

stavka SVIZ Branimir Štrukelj Boris Koprivnikar

Sreda, 14. 2. 2018, 17.12

6 let, 2 meseca

Koprivnikar napoveduje vrnitev za pogajalsko mizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Boris Koprivnikar in Branimir Štrukelj | Foto Bobo

Foto: Bobo

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da je minister Boris Koprivnikar, čeprav je bil te dni na službeni poti v tujini, podrobno spremljal potek stavk, ki so se zgodile. Pri tem navajajo njegove besede, da si bo še naprej prizadeval za konstruktiven dialog za pogajalsko mizo in iskanje kompromisnih rešitev.

Kot so zapisali na ministrstvu, je bil minister Koprivnikar, ki je bil od sobote do torka na službeni poti v Dubaju, pred dvema urama pa se je vrnil v Slovenijo, kljub odsotnosti ves čas dobro obveščen o dogajanju v Sloveniji, hkrati pa je tudi pozorno spremljal potek vseh treh stavk.


Preberite še:

Štrukelj za 14. marec napovedal novo splošno stavko #foto #video
Sodelavki v vrtcu, ki na mesec skupaj zaslužita 1.550 evrov #video


Minister je, kot so navedli, s stavkovnimi zahtevami policistov, medicinskih sester ter zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki so pripravili stavke v zadnjih treh dneh, kot vodja posebne vladne pogajalske skupine podrobno seznanjen. Pri tem si bo, tako kot do zdaj, prizadeval za konstruktiven dialog za pogajalsko mizo in iskanje kompromisnih ter premišljenih rešitev ob razumevanju tako položaja javnih uslužbencev kakor javnofinančnega položaja v Sloveniji, so zapisali.

protest stavka Ljubljana Sviz | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač V sporočilu za javnost so tudi obnovili potek dozdajšnjih pogovorov. Zapisali so, da je posebna vladna pogajalska skupina do zdaj sindikatom predstavila vladna stališča do stavkovnih zahtev, ponudila dopolnjen nabor delovnih mest, ki so po mnenju vlade primerljiva z delovnimi mesti zdravnikov, in se opredelila do posameznih stavkovnih zahtev. Vendar pa so sindikati izrazili stališče, da v predstavljenih vladnih predlogih ne vidijo rešitve za razrešitev stavkovnih zahtev, pravijo.

V petek predvideno nadaljevanje pogajanj

Z izjemo minimalnih popravkov tako po navedbah ministrstva stavkovne zahteve sindikatov po vsebini ostajajo skoraj nespremenjene, njihov skupni finančni učinek pa bi bil še vedno okoli 990 milijonov evrov, "pri čemer so se bili sindikati doslej pripravljeni pogajati zgolj o postopni uveljavitvi ukrepov, ki bi realizirali njihove stavkovne zahteve".

Kljub temu si bo vlada po navedbah ministrstva aktivno prizadevala, da bodo pogajanja v tem tednu, predvidoma v petek, nadaljevali. "Vladna in sindikalne skupine bodo skladno s predvideno dinamiko (termine usklajujeta vladna in posamezne sindikalne pogajalske skupine sproti) nadaljevale pogovore za pogajalsko mizo, kjer je po mnenju ministra Koprivnikarja tudi edino pravo mesto za razreševanje in usklajevanje vsebinskih vprašanj," so sporočili z ministrstva.