Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 10. 2014,
15.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boris Koprivnikar vlada javni sektor pogajanja

Četrtek, 30. 10. 2014, 15.46

7 let, 12 mesecev

Koprivnikar kritično o sindikalnih pogajalcih: Nedržavotvorno je, da niti ne poslušajo obrazložitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pogajanja s sindikati javnega sektorja postajajo kontraproduktivna, meni minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Kot pravi, se sindikalni pogajalci večkrat ne zedinijo med seboj, zato niti ne ve, s kom se pogaja. A tako stanje ni naključno, ocenjuje minister in to, da sindikati niti ne poslušajo obrazložitve vlade, označuje kot nedržavotvorno. Spregovoril o ključnih izzivih, ki ga čakajo na resorju Koprivnikar je na novinarski konferenci spregovoril o ključnih izzivih, ki ga čakajo na resorju. V luči načrtovanih ukrepov za uravnoteženje proračuna za prihodnje leto pa se je osredotočil zlasti na stanje v javnem sektorju in pogajanja s sindikati.

Kot je dejal, se pogajanja niso začela takoj po imenovanju nove vlade zato, ker so želeli sindikatom pojasniti, da breme optimizacij in znižanja stroškov ne bo temeljilo izključno na javnem sektorju. A javnofinančno stanje je tako, kot je, in upoštevanje vseh želja sindikatov preprosto ni izvedljivo, je dodal.

Koprivnikar: Enostavno je treba sprejeti, da lahko porabimo toliko, kolikor ustvarimo Sindikati so po njegovih besedah brez vsebinskega pogovora zavrnili vse vladne predloge o dodatnih ukrepih. Koprivnikar je ponovil, da bo poskusil poiskati drugačne rešitve, vendar je ob tem treba razumeti, da ti ukrepi "ne temeljijo na tem, kdo ima koga raje" in da ne gre za omalovaževanje posameznih poklicnih skupin. Enostavno je treba sprejeti, da lahko zapravimo toliko, kolikor ustvarimo, a minister dvomi, da "sindikalna stran razume ta dejstva".

Tako se ministru ne zdi korektno, da sindikalni pogajalci niti ne poslušajo vladne obrazložitve. "Še preden so sploh slišali predloge, so že grozili z vojno napovedjo, totalno blokado. Takega ravnanja ne smatram kot državotvornega," je poudaril ter zagotovil, da se bodo kljub vsemu pogajali naprej in poskušali doseči kompromis.

Pogajanja "po eni strani postajajo kontraproduktivna" Po Koprivnikarjevih besedah vladna in sindikalna stran večkrat ne dosežeta dogovora tudi zato, ker se sindikati ne morejo zediniti niti med seboj. Tako pogajanja "po eni strani postajajo kontraproduktivna" in so v preteklosti v veliki meri blokirala dobre predloge, je dejal.

"Sedimo za pogajalsko mizo z 80 predstavniki, se pogajamo z danes že 36 sindikati in ne dosežemo nobenega dogovora. Sindikati so se poenotili v trenutku, ko so zavrnili vse vladne predloge. Pri iskanju rešitev za kvorum, da uredimo zastopanost sindikatov, se pa sindikalni centrali med sabo ne moreta zediniti o dveh predlogih, ki sta vladni strani oba v redu. Namenoma nas postavljajo v situacijo, da niti ne vemo točno, s kom se pogajamo," je ugotavljal minister.

Meni, da gre za "eno od pogajalskih taktik, da vlado postavijo v nemočen položaj" Po njegovem mnenju gre za "eno od pogajalskih taktik, da vlado postavijo v nemočen položaj". Vlada pa nima več kaj dosti izbire, če želi izpolniti temeljne zaveze, poleg tega so ljudje na parlamentarnih volitvah jasno pokazali željo po spremembah, je povedal Koprivnikar.

Počasi se je treba vprašati, kdo nosi odgovornost za stanje, v katerem smo, je dodal. Tu smo namreč ravno zato, ker nismo nič spremenili; spremembe so vedno blokirane, pogosto tudi s strani sindikatov, je še pojasnil minister.

O ministrstvu za javno upravo je sicer Koprivnikar povedal, da nima nekih izvornih pristojnosti ali področja, ki bi ga urejalo. Njegova vloga je po Koprivnikarjevi oceni skrb za podporo vsem ostalim državnim organom pri svojem delu, minister pa vidi precej možnosti tako za izboljšave kot za prihranke.

Koprivnikar: V državni informatiki se porabi preveč sredstev za samovzdrževanje Med drugim se je dotaknil stanja v državni informatiki, kjer da se porabi preveč sredstev za samovzdrževanje in premalo za razvoj. Izzivi jih čakajo pri upravljanju s stvarnim premoženjem in centralizaciji javnih naročil, pa tudi pri debirokratizaciji. Na področju lokalne samouprave pa si minister želi povezovanja občin pri skupnih stalnih in razvojnih nalogah.

Ne spreglejte