David Florjančič

Petek,
18. 10. 2024,
10.25

Osveženo pred

2 uri, 27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,70

Natisni članek

Natisni članek

temperature mraz napoved vreme

Petek, 18. 10. 2024, 10.25

2 uri, 27 minut

Konec oktobra prihaja ohladitev, temperature tudi pod ledišče #animacija

David Florjančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,70

Konec oktobra bo prinesel ohladitev. Po nekoliko nadpovprečno topli prvi polovici meseca bodo v zadnjih dneh meseca temperature padle za več kot pet stopinj Celzija, kažejo zadnji izračuni. Termometri bodo zjutraj ponekod lahko pokazali temperature pod ničlo. A pred tem nas čaka še ena pošiljka padavin, nekaj sončnih in toplejših dni, nato bo sledilo obdobje bolj spremenljivega vremena.

Dež se bo danes razširil nad vso državo

Zjutraj je ponekod na zahodu že deževalo. Padavine se bodo od jugozahoda čez dan razširile nad celotno državo. Največ dežja, tudi več kot 80 milimetrov, bo do večera padlo v Posočju. V soboto bo še občasno rahlo deževalo.

Glavnina padavin bo padla v zahodni polovici države. Še veliko več dežja kot pri nas pa pričakujejo naši zahodni sosedje. V italijanski pokrajini Furlanija - Julijska krajina bo lokalno padlo več kot sto milimetrov dežja. | Foto: David Florjančič Glavnina padavin bo padla v zahodni polovici države. Še veliko več dežja kot pri nas pa pričakujejo naši zahodni sosedje. V italijanski pokrajini Furlanija - Julijska krajina bo lokalno padlo več kot sto milimetrov dežja. Foto: David Florjančič

Visoka plima, morje bo poplavljalo

V petek in tudi v prihodnjih dneh bo v času dopoldanske plime gladina morja ob slovenski obali povišana, so sporočili z agencije za okolje. V petek med 9. in 12. uro se bo morje razlivalo v višini okoli deset centimetrov.

Na agenciji za okolje so z rumenim opozorilom sporočili, da se bo v petek dopoldan morje razlivalo v višini okoli deset centimetrov. Fotografija je iz arhiva. | Foto: David Florjančič Na agenciji za okolje so z rumenim opozorilom sporočili, da se bo v petek dopoldan morje razlivalo v višini okoli deset centimetrov. Fotografija je iz arhiva. Foto: David Florjančič

Sledi nekaj sončnih dni

Od nedelje do torka bo sončno in brez padavin. Jutra bodo hladna s temperaturami od tri do devet stopinj, čez dan pa se bo ogrelo do 16, na Primorskem tudi do prijetnih 22 stopinj Celzija.

Vreme. Cesta. Avtocesta. Sonce. | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič

Od srede spet bolj nestanovitno vreme

Stabilno vreme pa ne bo zdržalo do konca tedna. Že v sredo se bo pooblačilo, pojavljati se bodo začele občasne padavine.

V zadnjih dneh oktobra ohladitev

Hladen polarni zrak bo naše kraje dosegel v zadnjih oktobrskih dneh. V primerjavi z današnjimi temperaturami bodo po trenutnih izračunih tudi za več kot pet stopinj nižje. Jutranje temperature bodo marsikje pod ničlo.

Vreme. Slana. Zmrzal. Ivje. | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič

Vreme. Slana. Zmrzal. Zima. Ivje. | Foto: David Florjančič Foto: David Florjančič Od rekordnih snežnih padavin do poletnih temperatur: raznolikost jesenskega vremena v Sloveniji

Jesensko vreme je lahko zelo raznoliko. Oktobra ali celo novembra nas lahko razvaja s skoraj poletnimi temperaturami ali pa prinese sneg in mraz. Izstopa dogodek iz leta 1905, ko je večji del Slovenije prekrila debela snežna odeja. V Cerknici so 27. oktobra tistega leta izmerili kar 120 centimetrov snega, kar je redkost celo sredi zime.

Tudi oktober 2011 je zaznamoval izrazit vremenski preobrat. Začetek meseca je bil še poletno topel, s temperaturami nad 25 stopinj Celzija, že 7. oktobra pa se je občutno ohladilo. Meja sneženja se je spustila pod tisoč metrov, ponekod celo pod 500 metrov nadmorske višine. Na Notranjskem in Kočevskem je zapadlo okoli 20 centimetrov snega, kar je zaradi olistanih dreves povzročilo snegolom.

Še bolj izrazita ohladitev nas je dosegla ob koncu oktobra 2012, ko je sneg pobelil tudi nižje ležeče kraje. V Ljubljani so izmerili dva centimetra snega, v Mariboru in Murski Soboti tri, v Celju in Črnomlju sedem, v Novem mestu pa kar 18 centimetrov snega. V zadnjih dveh letih nas je oktober razvajal z zelo visokimi temperaturami, ki so večkrat presegle 25 stopinj Celzija. Osmega oktobra lani so v Črnomlju izmerili slovenski oktobrski temperaturni rekord – kar 31,3 stopinje Celzija. Tudi letošnji oktober je nadpovprečno topel, s temperaturami, ki so višje od povprečja zadnjih 30 let za dobro stopinjo.
požar, Bled, hotel, savna, gasilci
Novice V hotelu na Bledu zagorela lesena savna, škoda bo velika
Poplave Francija
Novice Reševali so ljudi, ujete v avtomobilih #video