Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
16.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 16.44

8 let, 5 mesecev

Komisija za preprečevanje korupcije: V času te vlade manj korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na podlagi raziskave za leto 2006, je po mnenju anketirancev korupcije v "času vlade premiera Janeza Janše vse manj."

Kabinet predsednika vlade je junija letos s strani Fakultete za družbene vede prejel zahtevek za posredovanje Raziskave o gospodarskem in poslovnem okolju, poslovni etiki in neuradnih plačilih na Slovenskem v letu 2004, so zapisali na spletnih straneh predsednika vlade. Pri pregledu arhivskega gradiva, ki ga hrani vlada, pa so - kot pišejo - ugotovili, da ne razpolagajo z izvodom omenjene raziskave, ki jo je v letu 2004 naročil tedanji urad predsednika vlade Antona Ropa. "Z omenjeno raziskavo ob nastopu mandata namreč nismo bili seznanjeni, prav tako pa nam ni bila izročena ob primopredaji poslov decembra 2004," so sporočili.

Menedžerjem se zdi korupcija velik problem

Iz obrazložitve k resoluciji o preprečevanju korupcije v Sloveniji iz leta 2004 pa je po njihovih navedbah razvidno, da je anketa, katere naročnik je bil tedanji urad predsednika vlade in je bila izvedena januarja 2004, pokazala, da se 62 odstotkom slovenskih menedžerjev korupcija v državi zdi velik problem.

Korupcija se je v času Ropove vlade povišala "To je kar za 18,6 odstotnih točk več kot leta 2002," navajajo na spletnih straneh predsednika vlade. Primerjava raziskav urada za preprečevanje korupcije opravljena v letu 2002 in urada predsednika vlade iz leta 2004 je tako pokazala, da se je raven zaznavanja korupcije med podjetniki v času Ropove vlade povišala, še trdijo.

Raziskava je vzpodbudna

Na spletnih straneh Komisije za preprečevanje korupcije je dosegljiva raziskava za leto 2006, ki jo je naročila omenjena komisija in je bila objavljena leta 2007. "Omenjena raziskava je vzpodbudna in je pokazala, da je po mnenju anketirancev korupcije v času vlade premiera Janeza Janše vse manj, ter je njena raven podobna kot v letu 2002," so zapisali na spletni strani.

Na vprašanje, kako velik problem se ljudem zdi korupcija v današnji Sloveniji, je bila za mala podjetja izmerjena povprečna ocena 3,76 (3,99 leta 2004), za srednja podjetja 3,48 (3,71 leta 2004) in velika podjetja 3,26 (3,59 leta 2004), so pojasnili. V mandatu sedanje vlade je tako zaznati, da je klima med podjetniki in podjetji bolj "svobodna", korupcije pa manj kot v mandatu prejšnje vlade, zatrjujejo.

Rop: To so neumnosti

Poslanec SD in nekdanji predsednik vlade Anton Rop je glede izjave, da vlada ne razpolaga z izvodom raziskave, ki jo je v letu 2004 naročil urad premiera Ropa, da z omenjeno raziskavo ob nastopu mandata niso bili seznanjeni in da jim ni bila izročena ob primopredaji poslov, dejal, da so to "neumnosti".

Na vprašanje, ali je takšna raziskava bila in kje je bila, je odvrnil, da sporočila na spletnih straneh predsednika vlade še ni bral. Je pa med drugim dejal, da je bilo naročenih vsaj sto ali pa dvesto raziskav, tako da verjame, "da je bila tudi na to temo".

"Vlada se še zmeraj izgovarja na prejšnjo vlado"

Na tezo, naj bi bilo korupcije v mandatu te vlade manj, pa je dejal, da so to smešne in neresne izjave, ki kažejo na to, da ta vlada - vključno z njenim predsednikom - ni sposobna prevzeti odgovornosti za tisto, kar je dobila v svoje roke, to je vladanje v državi. "Po štirih letih se še zmeraj sramotno izgovarja na prejšnjo vlado. To je nezrelo, otročje in ni vredno ne vlade ne predsednika vlade," je dejal.

V nadaljevanju je še izrazil prepričanje, da tako skorumpirane vlade, predsednika vlade in tudi ostalih inštitucij ni bilo niti v tej državi niti v prejšnjem režimu. "Če je bila v času moje vlade in vlad Janeza Drnovška korupcija in klientelizem eksces in nekaj, kar je bilo treba preganjati, pa se je kljub temu pojavljalo in je vredno vsega obtoževanja, je zdaj korupcija in klientelizem pravilo in je sistematično uvedena," je prepričan Rop.

Ne spreglejte