Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
13.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 13.38

8 let, 5 mesecev

Komisija sprejela sklep o razrešitvi Cvikla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mandatno volilna komisija je sprejela sklep o razrešitvi Milana M. Cvikla z mesta člana in predsednika parlamentarne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8.

Sklep bo komisija posredovala v odločanje državnemu zboru. Miran Potrč (SD) je uvodoma dejal, da se ne strinja z predlogom za razširitev dnevnega reda, ki je predvideval predlog za razrešitev dosedanjega predsednika in imenovanje novega predsednika komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8.

SD ni predlagala novega člana komisije

Ker poslanska skupina SD do seje mandatno volilne komisije ni predlagala novega člana komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, je bil sklep, ki je sprva predvideval tudi imenovanje novega predsednika, med sejo preoblikovan. Člani komisije so tako odločali le o Cviklovi razrešitvi.

Tanko: Cvikl bi moral odstopiti sam Medtem ko sta s z njim soglašala tudi Jakob Presečnik (SLS) in Rudolf Moge (LDS) je Cvetka Zalokar Oražem (Zares) pojasnila, da točka dnevnega reda ni pripravljena, kot bi bilo potrebno. Jože Tanko (SDS) pa je odvrnil, da so pogoji za odločanje o sklepu nastali na osnovi zakona oziroma na osnovi zahteve treh poslancev - Zmaga Jelinčiča (SNS), Josipa Bajca (SLS) in Roberta Hrovata (SDS) po Cviklovem pričanju. S tem so po Tankovo izpolnjeni pogoji 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi. Po njegovem mnenju bi Cvikl moral odstopiti sam.

Sušnik od SD še ni dobil predloga za novega člana komisije Predsednik komisije Franc Sušnik (SDS) je nato pojasnil, da je poslansko skupino SD že pozval, da bi do današnje seje komisije poslala predlog novega člana komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, a da ga ni dobil. Zato je predlagal sprejem predvidenega sklepa.

Potrč: Člani komisije niso dobili obvestila, da Cvikl ni več član komisije Potrč je odvrnil, da pogoji niso izpolnjeni, saj - poleg tega da člani komisije niso dobili obvestila, da Cvikl ni več član komisije - niso predlagali novega člana. Z njim je soglašal Aurelio Juri, ki je dodal, da ni za to, da se "farsa", ki se dogaja na komisiji, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, razširi še na to komisijo.

Cvikl: Hrovat je vodenje komisije prevzel nepooblaščeno Poslanci koalicije z izjemo dveh poslancev SLS so napovedali podporo predlogu sklepa, medtem ko mu je opozicija nasprotovala. Cvikl pa je ob tem dejal, da je Hrovat vodenje komisije prevzel nepooblaščeno, med drugim tudi z vdori v njegov računalnik. Po njegovem mnenju tudi pogoji iz 3. člena zakona niso bili izpolnjeni.

Po polurni prekinitvi je predsednik komisije Sušnik predlagal nov sklep o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika ter članov in namestnikov članov preiskovalne komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8. V besedilu sklepa je bila predvidena razrešitev Cvikla kot člana in predsednika preiskovalne komisije ter sklep, da PS SD predlaga novega člana komisije.

Oražmova: Za zaslišanje priče morajo nastopiti okoliščine Zalokar Oražmova je v nadaljevanju opozorila, da je pomemben del 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi ta, da morajo za zaslišanje priče nastopiti okoliščine. Teh pa po njenih besedah ni. Tudi Cvikl je dejal, da od časa, ko je bil izvoljen za predsednika komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, niso nastale nove okoliščine, na podlagi katerih bi bil lahko zaslišan kot priča.

Kumer: Kdorkoli iz SD bi vodil komisijo, bi ga doletela enaka usoda kot Cvikla Poslanec SD Dušan Kumer je prepričan, da kdorkoli bi iz poslanske skupine SD vodil to komisijo, "bi ga doletela enaka usoda kot Cvikla". Komisija je po njegovo v svojih ugotovitvah prišla predaleč, koalicija pa se, tako Kumer, boji razpravljati o teh ugotovitvah.

Cvikl je nato zatrdil, da je vzrok tega, da naj bi opozicijski poslanci želeli preprečiti zaključek preiskave, v tem, ker bi bil v tem času, ko je Slovenija končala s predsedovanjem Evropski uniji, kot priča zaslišan tudi predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je izrazil željo, da bi mnenje o predlogu sklepa podala zakonodajno pravna služba državnega zbora.

Člani komisije so potrdili predlog sklepa, naj PS SD poda predlog za novega člana komisije Dimitrij Kovačič (SDS) pa je ob koncu vnovič pozval PS SD, naj podajo predlog za novega člana preiskovalne komisije. Člani komisije so nato glasovali o predlogu sklepa in ta je bil z desetimi glasovi za in štirimi proti sprejet.

Člani komisije so se sicer v okviru današnje seje med drugim seznanili tudi z uresničitvami sklepov 42. seje mandatno-volilne komisije, s pregledom dejavnosti komisije v mandatnem obdobju 2004 do 2008 in z odstopom sodnika porotnika delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani Dragutina Ivanoviča.

Ne spreglejte