Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2008,
16.56

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 16.56

8 let, 6 mesecev

Komisija MORS izključila možnost tehnične okvare na letalu pilatus PC-9

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Komisija za preiskavo letalskih nesreč na ministrstvu za obrambo je izključila možnost tehnične okvare na letalu pilatus, iz katerega je 10. marca izskočil drugi pilot.

Letalo je bilo ustrezno vzdrževano in pred poletom pravilno tehnično pregledano, je povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez.

Gutman je zahteval pregled pravilnosti šolanja Po besedah Koreza je načelnik generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman zahteval izredni inšpekcijski nadzor, ki ga v letalski šoli sedaj opravlja inšpektorat ministrstva za obrambo. Inšpektorat ugotavlja pravilnost postopkov šolanja pilotov. "Do zaključka inšpekcijskega nadzora in priprave poročila pa pilatusi PC-9 ne bodo leteli," je še povedal Korez.

Poročilo o šolanju pilotov bo zaključeno še v tem tednu

Iz tega poročila bo razvidno tudi, kakšni so bili razlogi pri usposabljanju pilotov, "da bi lahko tudi ta razlog izključili in potem brez kakršnihkoli prihodnjih namigovanj, da je bilo karkoli narobe, tudi poleteli", je pojasnil Korez. To poročilo pričakujejo v SV še v tem tednu.

Končno poročilo mora biti izdelano v letu dni Komisija za preiskavo ima leto dni časa, da pripravi končno poročilo. Ko bodo znane vse objektivne in subjektivne okoliščine dogodka, bo mogoče govoriti tudi o krivdi in morebitnih sankcijah, je še pojasnil Korez.

Spomnimo: Kot je znano, je 10. marca med letom proti letalski bazi Cerklje nekaj po 11. uri s padalom izskočil drugi pilot letala pilatus PC-9 Slovenske vojske. Pilot pri pristanku ni utrpel poškodb. Zaradi nesreče je bilo letenje s pilatusi PC-9 do nadaljnjega ustavljeno.

Ne spreglejte