Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2008,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 23. 2. 2008, 16.20

8 let

"Ključna problema sta integracija in izobraževanje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Murski Soboti so se na plenumu parlamenta Svetovne romske organizacije (IRU) zbrali predstavniki okrog 20 držav od skupno 35, kolikor jih je vključenih v to organizacijo.

Priznanje romskega jezika bi pomenilo veliko upanje za boljši položaj največje evropske manjšine

IRU (International Romani Union) od Slovenije kot predsedujoče države EU pričakuje, kot je povedal predsednik IRU Stanislaw Stankiewicz, da bo dalje prenesla resolucijo, ki so jo predali slovenskemu ministru za šolstvo in šport Milanu Zveru in v kateri so na kratko opisane težave Romov v Evropi in možne smeri njihovega reševanja. Med slednjimi omenjajo uradno priznanje romskega jezika, ki bi pomenilo veliko upanje in znak pripravljenosti za izboljševanje položaja te največje evropske manjšine. Ključna problema sta, kot navajajo v resoluciji, integracija in izobraževanje, je v govoru poudaril tudi minister Zver.

V Evropi je 12 milijonov Romov V Evropi živi okrog 12 milijonov Romov in pred EU je velika naloga, kako Rome čim uspešneje integrirati v družbo, je povedal minister Zver. Pri tem ima prav šolstvo po njegovem izjemen pomen. "Zato ni nenavadno, da je v okviru Slovenije in EU temeljna pozornost usmerjena na tako politiko vzgoje in izobraževanja, ki naj bi zagotavljala največjo možno mero pravičnosti in učinkovitosti," je dejal. "Uspešno vključevanje Romov - tako učencev kot odraslih - je eden pomembnih preizkusov, ki dokazujejo uresničevanja takšne politike, ki temelji na načelih pravičnosti in kakovosti."

Prav področje uspešnejšega vključevanja Romov v sistem vzgoje in izobraževanja je eno tistih, na katerem je bilo v zadnjih letih največ storjenega, pred tem pa tudi veliko zamujenega, je povedal Zver. Zato bo po njegovem potrebno še dosti dela, da se bodo pokazali učinki. Slovenija je v zadnjih letih vložila v novo strategijo na področju vključevanja veliko denarja, tako v socialo kot tudi izobraževanje in urejanje okolja, pravice Romov je s sprejemom krovnega zakona o Romih tudi normativno zaščitila na najvišji ravni, je poudaril Zver. Zdaj pa je po njegovih besedah pomembno izvajanje tega. Tu je potreben dialog obeh strani - države in romske skupnosti, je dejal Zver. V Sloveniji po njegovem ta dialog poteka zelo aktivno.

Baluh: Slovenija je pri urejanju romske problematike lahko zgled drugim državam Direktor urada za narodnosti Stane Baluh je dejal, da je Slovenija pri urejanju romske problematike lahko zgled mnogim državam. Dvodnevni plenum, ki poteka v Sloveniji, pa pomeni priložnost za izmenjavo tako dobrih kot slabih izkušenj iz različnih držav.

V nadaljevanju plenuma so predstavniki posameznih držav na kratko predstavili razmere, povezane z romsko problematiko, v svojih državah. Dogovorili se bodo tudi o tem, kje bo letos potekal kongres IRU, in o njegovem programu. Rezultate pogovorov bodo predstavili v nedeljo.

Ne spreglejte