Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2022,
22.37

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

10

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 3. 2022, 22.37

2 leti, 1 mesec

Ker ni dovolj zanimanja za cepljenje, Slovenija cepivo preusmerja drugam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

10

Pfizer cepivo | Podobno kot preostale EU-države tudi Slovenija nabavlja cepiva proti covid-19 prek skupnih javnih naročil EU, ki jih vodi Evropska komisija (EK). EK je v imenu držav članic pogodbo o predčasnem nakupu cepiva podpisala tudi z družbo Pfizer/BioNTech. | Foto Reuters

Podobno kot preostale EU-države tudi Slovenija nabavlja cepiva proti covid-19 prek skupnih javnih naročil EU, ki jih vodi Evropska komisija (EK). EK je v imenu držav članic pogodbo o predčasnem nakupu cepiva podpisala tudi z družbo Pfizer/BioNTech.

Foto: Reuters

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da donira cepivo Comirnaty proti covid-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech v instrument COVAX.

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da se 306.540 odmerkov cepiva Comirnaty proizvajalca Pfizer/BioNTech, ki jih je Republika Slovenija aktivirala in naročila na podlagi skupnega javnega naročila EU in ji pripadajo za dobavo v aprilu 2022, nameni v instrument COVAX.

COVAX predstavlja glavni kanal za distribucijo cepiv na svetovni ravni in enega od stebrov zagotavljanja enakega dostopa do zdravil, diagnostike in drugih zdravstvenih pripomočkov za boj proti pandemiji na svetovni ravni. Republika Slovenija je v instrument COVAX namenila prostovoljni prispevek v skupni višini 500 tisoč evrov v letih 2021 in 2022, hkrati pa je za donacije cepiv proti covid-19 v okviru tega mehanizma do zdaj dala na razpolago več kot 1,7 milijona odmerkov cepiv različnih proizvajalcev.

Zaradi izjemno majhnega zanimanja prebivalcev Slovenije za cepljenje proti covid-19, dovoljšne zaloge tega in preostalih cepiv za slovenske potrebe ter ob upoštevanju potrebe po cepivih na svetovni ravni se predlaga, da se 306.540 odmerkov cepiva Comirnaty proti covid-19 proizvajalca Pfizer/BioNTec, ki bi jih bila Slovenija primorana prevzeti od proizvajalca v aprilu 2022, preusmeri kot donacijo neposredno v instrument COVAX, pri čemer se jih prednostno usmeri v regijo vzhodne Azije in Tihega oceana.

Ne spreglejte