Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
25. 7. 2013,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Janković orožje

Četrtek, 25. 7. 2013, 13.26

8 let

Kdo lahko pri nas nosi orožje?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dovoljenja za nošenje orožja ne morete dobiti, če niste polnoletni, če ste odvisni od alkohola ali mamil ali če ste obsojeni za naklepno nasilno kaznivo dejanje.

Ob objavi novice v reviji Lady, da je sin ljubljanskega župana Jure Janković pridobil dovoljenje za nošenje orožja, smo preverili, kakšna so merila za pridobitev dovoljenja za nošenje orožja.

Kaj pravi zakon?

Po zakonu o orožju pristojni organ izda posamezniku dovoljenje za nakup in posest orožja pod pogojem, da je dopolnil 18 let, da ni zadržkov javnega reda, da je zanesljiv, da ima upravičen razlog za izdajo orožne listine, da ima opravljen zdravniški pregled in da je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Zadržki javnega reda so pri tem podani, če je posameznik pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje z elementi nasilja ali če je s pravnomočno odločbo obsojen za prekršek zoper javni red in mir z elementi nasilja.

Posameznik je zanesljiv, če se na podlagi ugotovljenih dejstev lahko sklepa, da orožja ne bo zlorabljal ali ga neprevidno, nestrokovno ter malomarno uporabljal in shranjeval ali ga prepuščal osebi, ki ni upravičena do posesti orožja.

Če vam je odvzeta poslovna sposobnost, dovoljenja ne boste dobili

V nobenem primeru pa posameznik ni zanesljiv, če je pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje, zaradi katerega je neprimeren za posedovanje orožja oziroma ravnanje z njim ali pa je od njega mogoče pričakovati, da bo orožje zlorabil. Prav tako nekdo ni zanesljiv, če mu je bila odvzeta poslovna sposobnost, če je odvisen od alkohola ali mamil ali če okoliščine, v katerih živi, kažejo, da ni primeren za posedovanje orožja.

Po navedbah zakona ima posameznik upravičen razlog za izdajo orožne listine, če dokaže, da je njegova osebna varnost ogrožena v tolikšni meri, da bi za zagotovitev te potreboval varnostno orožje, če predloži dokazilo, da je upravičen do lovskega orožja po predpisih o lovstvu, če predloži dokazilo o članstvu v strelski športni organizaciji ali če predloži dokaze o podaritvi ali dedovanju orožja.

Obsojeni zaradi groženj so neprimerni za posest orožja

Na ministrstvu za notranje zadeve so nam na vprašanje, ali je posameznik, ki je grozil nekomu s smrtjo, primeren za izdajo dovoljenja za nošenje orožja, odgovorili, da je v kazenskem zakoniku grožnja opredeljena kot kaznivo dejanje, zato je posameznik, ki je obsojen za takšno kaznivo dejanje, pravne posledice obsodbe pa še niso prenehale, neprimeren za posest orožja oziroma za izdajo dovoljenja za nakup orožja.

Ne spreglejte