Petek,
1. 2. 2019,
10.34

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

UKC Ljubljana zdravstvo otroška kardiologija

Petek, 1. 2. 2019, 10.34

5 let, 2 meseca

Kdo je kriv za napake pri zdravljenju hudo bolnih otrok? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

par, otrok | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme je danes sprejela dogovor o svojem delu in pa dokazne sklepe. Z njimi je določila 57 prič, s katerimi bo opravila pogovor, ter katero gradivo v zvezi z otroško kardiologijo bo zahtevala od 19 pravnih in fizičnih oseb.

Danes | Foto:

Novice Razkrivamo šokantno pismo Gregoriča: piše tudi o nepotrebnih smrtih otrok #foto #video
 

Novice Argument: Kako je priznani kardiolog ostal brez raziskovalnega programa #foto #video

Kdo vse je na seznamu?

Na seznamu 19 pravnih in fizičnih oseb, od katerih bo komisija zahtevala gradivo v zvezi z otroško kardiologijo, so tudi vlada, ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za otroške srčne boleznin (NIOSB), Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, Komisija za preprečevanje korupcije, Zdravniška zbornica Slovenije, računsko sodišče, Nacionalni preiskovalni urad, specializirano državno tožilstvo in sedem fizičnih oseb.

Kot je pojasnila predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec (SDS), so med fizičnimi osebami predvsem zdravniki, ki so povezani z otroško kardiologijo, strokovni direktorji ljubljanskega UKC in nekaterih klinik ter varuh človekovih pravic. Med prvimi 57 pričami, ki jih je določila komisija, pa so nekdanji in zdajšnji generalni direktorji UKC, strokovni direktorji UKC ter poslovni in strokovni direktorji nekaterih klinik.

V oddaji Argument na Planet TV so razkrili pismo nekdanjega šefa nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, v katerem opisuje nepotrebne smrti otrok. 

Na obsežen seznam prič je komisija uvrstila tudi domače in tuje zdravnike s področja otroške kardiologije, sodelavce NIOSB ter nekdanje in zdajšnje ministre za zdravje, generalne direktorje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in predsednike zdravniške zbornice.

Marko Noč
Novice Marko Noč: Sledite denarju in našli boste ljudi, ki iz ozadja obvladujejo zdravstvo #intervju

Komisijo zahtevali SDS, NSi in SNS

Parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme so zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS, a so konstruktivno sodelovanje v njej napovedali tudi poslanci ostalih strank. Pri tem pa so opozorili na možnost politične zlorabe komisije.

Godčeva je tedaj v imenu predlagateljev pojasnila, da želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v ljubljanskem UKC ne deluje kakovostno in varno. Na širšo neučinkovitost javnega zdravstva pa po njenih besedah kažejo tudi nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme.