Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2011,
11.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 11. 2011, 11.53

7 let, 12 mesecev

Kandidati za Državnotožilski svet brez podpore SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mandatno-volilna komisija se je seznanila s predlogom predsednika republike Danila Türka za člane Državnotožilskega sveta (DTS).

Predsednik Danilo Türk za člane DTS predlaga Darka Mavra, Matjaža Jagra, Katjo Šugman Stubbs, Jožeta Tratnika, Alenko Mežnar in Jožefa Kovača. DZ bo na četrtkovi seji imenoval štiri od devetih članov DTS, ki pa ne morejo računati na podporo SDS.

Komisija predlaga državnemu zboru, da z glasovanjem odloči o listi šestih kandidatov Komisija predlaga državnemu zboru, da z glasovanjem odloči o listi šestih kandidatov. Volitve so razpisane za četrtek, ko bo DZ na izredni seji odločal o predlaganih kandidatih. Poslanci bodo takrat na tajnem glasovanju na predlog predsednika republike imenovali štiri izmed šestih kandidatov.

Gorenak: Gre za politizacijo in okupacijo sveta s strani politike Po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka gre pri imenovanju Državnotožilskega sveta po novem zakonu o državnem tožilstvu za politizacijo in okupacijo sveta s strani politike. V SDS niso podprli zakona, tako ne bodo podprli niti kandidatov za DTS na podlagi tega zakona, je napovedal.

Vizjak je opozoril, da se skozi sestavo DTS in sporni zakon povečuje vpliv politike Člani komisije iz vrst SDS so v razpravah opozarjali, da je po starem zakonu le enega od sedmih članov DTS imenoval minister. Po novem zakonu pa štiri imenuje DZ in enega minister, pristojen za pravosodje. To po njihovem mnenju pomeni, da politika imenuje pet od devetih članov DTS. Andrej Vizjak (SDS) je opozoril, da se skozi sestavo DTS in sporni zakon povečuje vpliv politike.

Očitkom o politizaciji so nasprotovali člani komisije iz vrst SD, LDS in Zares Očitkom o politizaciji so nasprotovali člani komisije iz vrst SD, LDS in Zares in napovedali podporo listi kandidatov. Po besedah Darje Lavtižar Bebler (SD) so izjave o okupaciji DTS deplasirane. Pojasnila je, da želijo z zakonom DTS vsebinsko in formalno približati sestavi Sodnega sveta.

Podporo kandidatom je v imenu SD napovedal Miran Potrč Podporo kandidatom je v imenu SD napovedal Miran Potrč in opozoril, da so dolžni odločati na podlagi sprejetega zakona. Kot je pojasnil Bojan Kontič (SD), kandidatu, tudi če ga na strokovno mesto voli politika, ne morejo vzeti strokovnosti.

Tanko opozoril, da je vlada brez pooblastil, DZ pa razpuščen Jože Tanko (SDS) je opozoril, da je vlada brez pooblastil, DZ pa razpuščen, vendar je v tem trenutku mandatno-volilna komisija ključno delovno telo DZ in obravnava vrsto imenovanj, ki so po mnenju vlade ključna za delovanje države. Ta imenovanja po njegovem prepričanju pomenijo politizacija DZ in institucij v katere imenujejo.

Širca: Pokazali so popolno nezaupanje do predsednika republike in poslancev Po besedah Majde Širca (Zares) so z današnjo razpravo na seji komisije pokazali popolno nezaupanje do predsednika republike in poslancev. "To je ubijanje zaupanja v pravno državo," je prepričana. Borut Sajovic (LDS) se, kot je dejal, ne strinja, da se ime sicer strokovnega kandidata umaže s tem, ko ga predlaga politika oz. predsednik republike.

V SLS ne nasprotujejo predlaganim kandidatom, je pojasnil poslanec te stranke Gvido Kres. Silven Majhenič je v imenu poslanske skupine SNS povedal, da nimajo zadržkov in bodo listo kandidatov podprli.

DTS ima devet članov, ki so imenovani oziroma izvoljeni za šest let. DTS sestavljajo štirje člani, ki jih izvolijo državni tožilci izmed državnih tožilcev, ki nimajo vodstvenih položajev, in sicer po enega izmed tistih, ki imajo naziv vrhovnega državnega tožilca, višjega državnega tožilca, okrožnega državnega tožilca in okrajnega državnega tožilca. Štiri člane izvoli DZ na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov,

Ne spreglejte