Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
16.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 16.16

8 let, 5 mesecev

Jelinčič: Določena opcija poskuša Ropa oprati kakršnekoli krivde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zmago Jelinčič je zatrdil, da poskuša določena opcija glede domnevnega dogovarjanja za incidente v Piranskem zalivu s svojim tolmačenjem zadeve oprati Antona Ropa kakršnekoli krivde.

Vodja poslanske skupine SNS in član komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Jelinčič je po prekinitvi seje komisije, namenjene obravnavi predloga poročila o delu komisije v letu 2007, poudaril, da v zadevi Janša-Sanader ni šlo za dogovarjanje o incidentih , "ampak je šlo za pogovarjanje o incidentu, ki se je zgodil en dan prej". Jelinčič: Nihče ne more reči, da je šlo za dogovarjanje Dodal je, da "tudi od tistih, ki so zadevo dejansko pregledali", nobeden ne more reči, "da je šlo za dogovarjanje, da bodo kakšni incidenti, ampak samo o tem, kaj je bilo in da se to naj ne bi več dogajalo". Meni, da bo opcija, ki skuša Ropa oprati kakršnekoli krivde, vztrajala pri svojem tolmačenju. "Vendar to tolmačenje ne vzdrži," je poudaril Jelinčič. Vodja poslanske skupine SNS je še dejal, da je poročilo o delu komisije zelo obsežno in zelo podrobno. Zato meni, da si bodo morali člani komisije vzeti več časa, da bodo lahko prebrali poročilo. Dodal je, da je poročilo "zelo korektno in dobro napisano, seveda pa bo potrebno na koncu pregledati še določene sklepe, ki jih bomo sprejeli". Po Jelinčičevih besedah bo v komisiji morda prišlo do razhajanj pri kakšnih ugotovitvah in obrazložitvah določenih zadev.

Kumer: Če sta se Janša in Sanader pogovarjala, sta se po vsej verjetnosti tudi kaj dogovorila

Poslanec SD in član komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Dušan Kumer je dejal, da če sta se sedanji premier in nekdanji vodja opozicije Janez Janša ter hrvaški premier Ivo Sanader leta 2004 pogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, "sta se po vsej verjetnosti tudi kaj dogovorila".

Kumer: Kolega Petek glede obravnave poročila nima prav Na vprašanje, kaj meni o izjavi poslanca SDS Mira Petka, da komisija ne obravnava poročila zato, ker v njem ni dokazov za trditve nekdanjega premiera Antona Ropa, da sta se Janša in Sanader dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu, je Kumer odgovoril, da "kolega Petek nima prav".

Kumer: Več bom povedal, ko bo komisija obravnavala poročilo

Poslanec SD je dejal, da ima svoje mnenje in predlog sklepov napisane že od lanskega novembra. "V mojem mnenju jasno piše, da sta se Janša in Sanader pogovarjala o incidentih na meji, v Piranskem zalivu, in sta si tudi dala v tem pogovoru kakšno sugestijo in kakšno obljubo," je zatrdil. Na vprašanje, ali sta se Janša in Sanader pogovarjala ali dogovarjala, je poslanec SD odvrnil, "da če sta se pogovarjala o teh stvareh, sta se po vsej verjetnosti tudi kaj dogovorila". Dodal je, da bo povedal več, ko bo komisija obravnavala poročilo.

Prekinili sejo komisije

Predsednik komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Pavel Gantar (Zares) je dejal, da so sejo, namenjeno obravnavi predloga poročila o delu komisije v letu 2007, prekinili, ker se člani komisije zaradi obilice dela pred sejo niso mogli seznaniti s poročilom. Gantar je pojasnil, da smejo člani komisije zaradi varnostnih razlogov poročilo brati samo v varovanih prostorih DZ. "Zato smo se dogovorili, da si vendarle vzamemo čas, da se ga natančno prebere," je dejal. Ob tem je dodal, da se bo komisija predvidoma znova sestala med 23. in 26. junijem.

Gantar: Poročilo bo samo eno Po besedah predsednika komisije naj bi takrat poročilo v celoti obravnavali in s tem obravnavali tudi poročilo o domnevnem dogovarjanju o incidentih v Piranskem zalivu. Na vprašanje, ali pričakuje eno poročilo komisije, je Gantar odgovoril, da bo poročilo eno. "Vprašanje pa je, ali se bomo lahko, vsaj kar zadeva ugotovitve v zvezi z domnevnim dogovarjanjem o incidentih v Piranskem zalivu, uskladili ali ne," je dejal in dodal, da domneva, da "verjetno do takšne uskladitve med člani komisije ne bo prišlo". Seja komisije je potekala za zaprtimi vrati.

Petek: Opozicija nima interesa za obravnavo poročila o Sovi

Poslanec SDS in član komisije DZ za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Miro Petek je poudaril, da opozicija nima več interesa za obravnavo poročila komisije za leto 2007, ker v njem ni dokazov za trditve nekdanjega premiera Antona Ropa glede dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu.

Petek: Ni rečeno, da bo poročilo na naslednji obravnavi sprejeto Glede prekinitve seje komisije je pojasnil, da je poročilo zelo obsežno in da se večina nanaša na t.i. afero Sova. "Poročilo je bilo na voljo danes od 10. ure naprej, zato si poročila nismo mogli podrobno ogledati," je povedal in dodal, da se boji, "da je v igri scenarij, da to poročilo na komisiji ne bo sprejeto v predvidenem času, kar pomeni, da ne bo uvrščeno na zadnjo sejo DZ, ki je v mesecu juliju". Petek sicer upa, da bo komisija poročilo res obravnavala med 23. in 26. junijem, "ni pa rečeno, da bo takrat to poročilo tudi sprejeto".

Ne spreglejte