Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
13.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 13.34

8 let, 5 mesecev

Janša: Za koalicijo je stabilen mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Premier Janez Janša je po današnjem sestanku koalicije povedal, da je za koalicijo stabilen mandat.

Ta jim je po njegovih navedbah omogočil, da se ni ukvarjala s "političnimi turbulencami, pač pa ključnimi razvojnimi vprašanji". Po navedbah premiera je koalicija uresničila 80 odstotkov zavez, ki si jih je zastavila.

"Današnji sestanek je zgodovinski" Kot je po zadnjem rednem sestanku koalicije v tem mandatu povedal predsednik vlade Janez Janša, je bil današnji sestanek zgodovinski dosežek. Po njegovem se je namreč prvič v zgodovini samostojne Slovenije zgodilo, da je koalicija, ki je sestavila vlado, mandat končala v enaki sestavi. "Že samo to dejstvo govori, da je za koalicijo stabilen mandat, ki je v veliki meri omogočil, da se ni ukvarjala s političnimi turbulencami, pač pa s ključnimi razvojnimi vprašanji in potrebami državljank in državljank," je dejal.

"Realizirali smo 80 odstotkov zavez" Po oceni premiera je koalicija v mandatu, ki, kot je dejal, v efektivnem smislu ni bil tako dolg kot običajni mandati, ker je Slovenija pol leta predsedovala EU, realizirala 80 odstotkov zavez in nalog iz koalicijske pogodbe, nekateri ukrepi in zaveze bodo še realizirani, pet do šest odstotkov pa jih bo ostalo nerealiziranih. Od realiziranih ukrepov je po besedah Janše nekaj manj kot 59 odstotkov takih, ki so bili realizirani v celoti, 35 odstotkov pa takih, ki so bili realizirani delno. To se je, kot je dejal, zgodilo zato, ker gre že po naravi za ukrepe, ki jih v enem mandatu ni mogoče zaključiti.

Pri tem je Janša poudaril, da sta se tako zakonodajna kot izvršilna veja oblasti v preteklih treh letih in pol ukvarjali tudi s številnimi drugimi nalogami, ki niso bile predvidene v koalicijski pogodbi, pri čemer je posebej izpostavil vodenje EU.

"Ključna gospodarska dosežka koalicije nizka brezposelnost in znižanje javne porabe"

Med ključnimi dosežki koalicije na gospodarskem področju je Janša izpostavil izvrstna gibanja na trgu dela, znižanje javne porabe in vstop v območje evra. "Imamo zgodovinsko nizko brezposelnost in daleč najvišjo zaposlenost v zgodovini samostojne države," je poudaril premier.

"Privatizacija ni bila v celoti realizirana" Izpostavil je tudi učinkovitost javne uprave, vzpostavitev mehanizmov za varovanje konkurence in socialni sporazum. Med projekti, ki niso bili v celoti uspešni, je omenil privatizacijo, ki ponekod ni bila realizirana. Janša je omenil še Partnerstvo za razvoj, s katerim naj bi prvi opoziciji ponudili enakopravno sodelovanje pri sprejemanju ključnih razvojnih rešitev.

Bajuk je ponosen Predsednik NSi Andrej Bajuk je kot finančni minister "zelo ponosen, da je koalicija izvedla ves program, hkrati pa zmanjšala javno porabo". Po njegovem mnenju je "mogoče utrditi socialno državo, obenem pa odgovorno delovati s sredstvi, ki so nam jih zaupali ljudje". Ob tem je poudaril, da bi bila NSi pripravljena vnovič sodelovati v takšni sestavi, pri čemer pa se zaveda, da je to odvisno predvsem od volivk in volivcev.

Podobnik: Zaveza za prihodnost Podpredsednik SLS in minister za okolje in prostor Janez Podobnik je prepričan, da je gospodarska, socialna in razvojna paradigma koalicije zavezujoča za prihodnost. Med največje dosežke koalicije je uvrstil dober finančni položaj občin, pripravljenost vlade, da ustanovi pokrajine ter hitre in učinkovite odzive na naravne nesreče. Ob tem je poudaril pripravljenost SLS, da s strankami koalicije sodeluje tudi vnaprej. "Zlasti v letošnji volilni kampanji bi si želel kolegialnega nastopanja vseh štirih koalicijskih strank," je dejal.

Erjavec zadovoljen z usklajevanjem pokojnin s plačami Predsednik najmanjše koalicijske stranke DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec je glede gospodarskih dosežkov izrazil zadovoljstvo s spremembo formule usklajevanja pokojnin s plačami, prenosom tretjinskega deleža Zavarovalnice Triglav na ZPIZ in sprejetjem seniorskih olajšav v okviru davčne reforme.

Pri tem je Erjavec zadovoljen zlasti s tem, da se ni uresničila napoved, da bo zaradi drugačnega usklajevanja pokojnin s plačami prišlo do zloma pokojninskega sistema.

Na koncu je predsednik DeSUS še povedal, da je stranka glede sklepanj prihodnjih koalicij odprta do vseh, pri čemer pa bodo, kot je dejal, vstop vanje pogojevali s tem, "da se še kaj postori za upokojence, invalide in socialno ogrožene".

Ne spreglejte