Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2008,
18.12

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 18.12

8 let, 6 mesecev

Janša sprejel predstavnike romske skupnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik vlade Janez Janša je ob nedavnem svetovnem dnevu Romov sprejel predstavnike Sveta romske skupnosti RS in Zveze Romov Slovenije.

Govorili so o položaju Romov v Sloveniji, medsebojnem sodelovanju in urejanju statusa ter položaja Romov. Premieru so se zahvalili za prizadevanja sedanje vlade pri reševanju romske problematike. Položaj romske skupnosti v Sloveniji se postopoma izboljšuje Predstavniki romske skupnosti so poudarili, da se, tudi zahvaljujoč ukrepom in prizadevanjem državnih organov in lokalnih skupnosti, položaj romske skupnosti v Sloveniji postopoma izboljšuje. Izpostavili so krovni zakon, ki ga je državni zbor na predlog vlade sprejel lani in s katerim se zagotavljajo posebne pravice pripadnikom romske skupnosti ter uresničevanje 65. člena ustave.

Predsedniku vlade so se tudi zahvalili za podporo in pomoč pri izvedbi plenuma parlamenta Svetovne romske organizacije, ki je bil februarja v Murski Soboti in je bil deležen pozitivnih odmevov, tako v domovini kot tujini. Predstavniki romske skupnosti pa so predsednika vlade seznanili tudi s težavami, s katerimi se še vedno srečujejo, posebej so izpostavili urejanje bivalnih razmer, izobraževanje in zaposlovanje.

Janša: Za rešitev še nerešenih zadev bo potrebno še veliko aktivnosti Predsednik vlade Janez Janša se je predstavnikom romske skupnosti zahvalil za njihovo pozitivno mnenje o delu vlade pri reševanju romske problematike in jim hkrati čestital za uspešno organizacijo plenuma. Poudaril je, da bo za rešitev še nerešenih zadev potrebno še veliko aktivnosti, skupnega dela in dobre volje na obeh straneh. Pri izobraževanju odraslih bi tako veljalo razmisliti o kakšnem bolj inovativnem pristopu na nacionalni ravni in na ta način omogočiti boljše pogoje za zaposlovanje Romov. Občine pa je po besedah predsednika vlade potrebno vzpodbuditi k aktivnejšemu urejanju njihovih bivalnih razmer.

Romi še naprej taborijo pred ribniško občino Romi iz Goriče vasi so v sredo pred ribniško občino postavili šotor, ker zahtevajo rešitev stanovanjskega vprašanja. Ostali bodo tam, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve. Ribniški župan Jože Levstek je dejal, da se pogovarjajo o rešitvi problematike romskega naselja v Goriči vasi, vendar socialnih stanovanj Ribnica nima.

Ne spreglejte