Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 15.34

8 let

Janša: Slovenci po svetu so dodatna moč našega naroda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na poglavje naše zgodovine, ko so mnogi morali oditi zaradi krivic in groženj, ne bomo nikoli mogli biti ponosni. Prav je, da se od njega zavestno oddaljimo tudi na simbolni ravni, pravi Janez Janša.

V državnem zboru so že dvanajstič pripravili tradicionalno vseslovensko srečanje. Letos je dogodek posvečen medgeneracijskemu dialogu. Janša se je zahvalil za pomoč pri osamosvojitvi Premier Janez Janša se je v svojem nagovoru zamejcem in Slovencem po svetu zahvalil za pomoč pri osamosvojitvi Slovenije leta 1991. Prepričan je namreč, da se tisočletne sanje Slovencev ne bi uresničile, če ne bi naš narod doma in po svetu deloval za isti cilj. Poudaril je, da so njegovi spomini na čas osamosvojitve, ko je tudi prvič srečal nekatere zamejce in izseljence, ki so se vrnili v Slovenijo, izjemno lepi in dragoceni. Poudaril je, da Slovenci po svetu dokazujejo, da Slovenija ni le državnoupravna kategorija, ampak da gre za skupnost vseh rojakov doma in po svetu. "Ste dodatna moč slovenskega naroda," je poudaril Janša. Janša: Cenimo vas, ker niste izgubili vere v svojo domovino Zatrdil je, da so zamejci in Slovenci po svetu pogosto naš navdih in spodbuda, saj v domovini budno spremljamo njihovo dosežke in delo, predvsem športnikov in literatov. Ob tem je dejal, da so težave, s katerimi se spopadajo, tudi naše težave. "Slovenci, ki živite zunaj matične domovine, ste velik povezovalni element slovenskega naroda in kulture. Cenimo vas tudi, ker ne glede na vse niste izgubili vere v svojo domovino" je poudaril.

Dodal je še: "Žal ste mnogi ali pa vaši starši, morali oditi zaradi krivic in groženj, ki ste jim bili izpostavljeni bodisi v času fašizma na Primorskem bodisi in zlasti v obdobju po drugi svetovni vojni. Na to poglavje naše zgodovine ne bomo nikoli mogli biti ponosni. Prav je, da ga obžalujemo in se od njega zavestno oddaljimo tudi na simbolni ravni. Nikoli več Slovenci ne smemo dopustiti razmer, v katerih bi ljudje zaradi strahu za svoje življenje ali imovino zapuščali svojo lastno domovino".

Tokratno srečanje Slovencev iz zamejstva in sveta je namenjeno mladim generacijam in vprašanju, kako skozi njih negovati slovenstvo v tujini ter ohranjevati njihov stik z domovino.

Predstavili so rezultate dobre prakse ohranjanja slovenske zavesti pri mladih Slovencih iz tujine. Prav tako je mogoče spremljati razpravo o predlogih za izboljšanje stika teh mladih s Slovenijo, pri kateri bodo glavno besedo imeli prav mladi.

Srečanje spremlja raznolik glasbeni program tenorista Tima Ribiča, Teatra zora iz Avstrije, Kranjskega okteta in Roka Terkaja. V preddverju velike dvorane DZ bodo zvečer postavili na ogled še razstavo V deželi nekoga slikarke Vesne Lenić Kerže.

Slovenci iz zamejstva in sveta so se že v sredo z rojaki iz domovine srečali na prireditvi Dobrodošli doma, ki je bila v središču Ljubljane. Z različnimi nastopi so prikazali svoj prispevek k ohranjanju slovenske kulture, nagovorila pa sta jih ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in ljubljanski župan Zoran Janković.

Ne spreglejte