Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 7.26

8 let

Janša o proračunu: Tako kot pred 20 leti gre tudi tokrat za suverenost naše države

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Druge usmeritve kot obratne od te, ki nas je pripeljala na rob prepada, enostavno ni. Če greš na napačno pot, moraš nekaj časa hoditi nazaj," je v DZ-ju dejal premier Janez Janša.

DZ je začel redno oktobrsko sejo, na kateri se je najprej posvetil državnemu proračunu za prihodnji dve leti. Predlog sta predstavila premier Janez Janša in finančni minister Janez Šušteršič, vsebinska razprava pa še ni predvidena, saj ga bodo najprej pretresli na sejah parlamentarnih delovnih teles.

Janša je uvodoma poudaril, da je eden glavnih ciljev predloga proračuna nadoknaditi tisto, od česar smo se v zadnjih letih oddaljili, in sicer vzpostaviti zaupanje tujih partnerjev, kar nam še vedno ni uspelo doseči. Tega cilja po njegovih besedah ne bo preprosto doseči tudi zaradi slabih gospodarskih napovedi za celoten EU.

"Naša nestabilnost ogroža tudi druge, ne le nas" "V predlog proračunov za leti 2013 in 2014 smo vključili nujne kratkoročne prilagoditve, s katerimi bomo lahko uresničili zaveze o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja. Tisti, ki nas nadzorujejo, imajo dovolj obljub. Naša nestabilnost ogroža tudi druge, ne le nas. Naš cilj je povrnitev zaupanja na trgih in zagotovitev potenciala gospodarstvu, da raste. Slovenija mora zajeziti javnofinančni primanjkljaj ne le na tri, ampak pod tri odstotke BDP-ja. Novo pravilo v območju evra namreč narekuje ničodstotni primanjkljaj," je zatrdil Janša.

"Javni sektor krize ni občutil tako kot gospodarstvo" Pojasnil je, da so nekateri ukrepi, ki jih predlaga vlada, boleči in nepriljubljeni, na primer prilagajanje mase plač v javnem sektorju, vendar gre po njegovem mnenju za nujne korake. "Javni sektor, roko na srce, krize ni občutil tako kot gospodarstvo," je poudaril in dodal, da se je število zaposlenih v javnem sektorju od nastopa krize celo povečalo.

"Z restriktivno politiko zaposlovanja bo treba zmanjšati in racionalizirati maso plač v javnem sektorju. Ne glede na to, kar si želimo, je lahko javni sektor velik samo toliko, kot si ga lahko država privošči. V zadnjih letih ni bilo tako," je prepričan.

Janša je poudaril, da predlog proračuna vsebuje tudi povečanje indeksa postavk za investicije v odnosu do plač in materialnih stroškov, s čimer želijo spodbuditi gospodarsko rast.

"Če greš na napačno pot, moraš nekaj časa hoditi" "Druge usmeritve kot obratne od te, ki nas je pripeljala na rob prepada, enostavno ni. Če greš na napačno pot, moraš nekaj časa hoditi nazaj," je poudaril in dodal, da gre tako kot pred dvajsetimi leti tudi tokrat za suverenost naše države. "Če želimo ohraniti suverenost, moramo obvladovati našo zadolženost," je še dejal premier.

Ne spreglejte