Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
19. 12. 2012,
17.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2012, 17.40

7 let, 12 mesecev

Janša: Iz programa Pozitivne Slovenije je jasno, da si prisvaja proteste (VIDEO)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stvar dobiva jasno politično ozadje. Dokler so protesti mirni, so lahko politični, nepolitični, kakršnikoli, vendar je pošteno, da se snamejo maske, da se vidi, kdo je politik in kdo ne, pravi Janša.

Svet SDS je na seji sprejel sklep, da soglaša s predlogom ustavnih sprememb o referendumih, ki ga je pripravila strokovna skupina ustavne komisije DZ. Čeprav ta predlog ni popolnoma tak, kot so predvidevali na začetku, je premier in predsednik SDS Janez Janša predlagal, "da svet ta predlog podpre in da se referendumska ureditev v Sloveniji približa neki racionalni ureditvi".

"Kot smo videli, je danes sicer z odločitvami ustavnega sodišča možno vsako posamično blokado posebej odpravljati in se eventuelno na referendumihboriti za vsak zakon. V normalnih razmerah bi to verjetno šlo, vendar je Slovenija danes v času in razmerah, ko to ni več možno, ker je preveč stvari na kupu. Mi še vedno zaustavljamo padanje in postavljamo na noge pogoje za ponovno rast in tukaj že nekajmesečna blokada lahko predstavlja usodno oviro," je poudaril Janša.

Janša je povedal, da pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o slabi banki in holdingu in da je ustavno sodišče s tem odigralo vlogo branika slovenske ekonomske in politične suverenosti ter blaginje ljudi, ki je ogrožena, vendar je, kot pravi, ne glede na odločitev ustavnega sodišča sprememba referendumske ureditve ena od prioritet slovenske politike.

"Kot glasniki protestov nastopajo ljudje, ki pišejo program Pozitivne Slovenije" Glede napovedanih petkovih protestov je predsednik največje koalicijske stranke dejal, da je v medijih zasledil politični program Pozitivne Slovenije, iz katerega je jasno, da si ta stranka prisvaja te proteste in da pravzaprav kot glasniki teh protestov nastopajo isti ljudje, kot pišejo program Pozitivne Slovenije za naslednji kongres.

"Stvar dobiva jasno politično ozadje. Še enkrat ponavljam, mnogi, ki protestirajo, protestirajo povsem upravičeno. Dokler so ti protesti mirni, so zaradi mene lahko politični, nepolitični, kakršnikoli. To je pravica po slovenski ustavi, vendar je pošteno, da se snamejo maske, da se vidi, kdo je politik in kdo ne," je izpostavil.

Soglasja za spremembo koalicijske pogodbe ni O prodaji deležev v državnih podjetjih je povedal, da za zdaj ni soglasja za spremembo členov koalicijske pogodbe, ki določajo, da naj bi država v družbi obdržala 25-odstotni delež ter eno delnico. Po Janševih besedah bo koalicija to temo obravnavala znova, če se bo na mizi pojavila ponudba, ki bi bila bistveno ugodnejša, če bi šlo za nakup večjega deleža.

Na vprašanje, kdaj bi se lahko prodali prvi deleži, pa je odgovoril: "Najprej je treba urediti hišo. S tem, ko je odpravljena blokada za holding, se bodo lahko niti potegnile skupaj in bomo dobili skupnega upravljavca, tako da morebitnim ponudnikom ne bo treba hoditi na pet naslovov, na katerih bi dobili pet različnih informacij o istem premoženju."

"Edini rezultat interpelacije je izgubljen dan" Spregovoril je tudi o interpelaciji zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka: "Kar zadeva interpelacijo, je to bila izguba časa, saj se je vnaprej vedelo, kakšno je stanje in do kje je prišla preiskava. Najmanj, kar bi od opozicije pričakoval, je, da počaka na rezultate preiskave. Imeli smo 16 ur za razpravljanje in na koncu ugotovili, kar je celotna javnost vedela že prej. Edini rezultat je izgubljen dan."

Nekaj besed je namenil tudi mandatu novega predsednika države Boruta Pahorja: "Mislim, da bo sodelovanje dobro in da bomo dobili predsednika, ki bo kdaj rekel tudi da, ne samo ne, kot je to delal dozdajšnji predsednik."

Ne spreglejte