Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 15.26

8 let

Jankovićev štab razkril nekatere dokumente o njegovem premoženju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodja volilnega štaba stranke Zorana Jankovića Aleš Čerin je novinarjem razkril nekatere pogodbe o Jankovićevem premoženju.

Po besedah Čerina je Janković kredit zavaroval z osebno menico Na vpogled je dal tudi pogodbo o kreditu pri Factor Banki za nakup delnic Mercatorja, ne pa tudi pogodbe o najemu kredita pri SKB za nakup delnic. Za nakup delnic Mercatorja je Zoran Janković najel okoli milijon evrov kredita.

Po besedah Aleša Čerina Janković za zavarovanje kredita pri Factor Banki ni zastavil hiše, temveč ga je zavaroval z osebno menico. Celoten kredit, ki ga je Janković najel za nakup delnic Mercatorja, je bil sicer okoli 260 milijonov takratnih tolarjev, kar je okoli milijon evrov.

Za nakup delnic Mercatorja so najeli kredite pri Factor Banki in SKB Konec julija 1998 je celotna uprava Mercatorja in okoli 30 menedžerjev kupilo delnice Mercatorja po ceni 5500 takratnih tolarjev (okoli 23 evrov), Zoran Janković jih je kupil 46.368. Za nakup delnic so vsi najeli kredite pri Factor Banki in pri SKB, pojasnjuje Čerin.

Vsi omenjeni so kredite za delnice zavarovali s samimi delnicami in z dvema osebnima menicama. Ali je Janković tudi kredit pri SKB zavaroval z osebno menico, Čerin ne ve. Kot pravi, jim pogodbe za najem kredita pri SKB še ni uspelo dobiti, vendar zagotavlja, da jo bodo dobili tekom dne.

Na vprašanje, ali meni, da so bile pogodbe za nakup delnic Mercatorja dovolj dobro zavarovane, pa odgovarja le z besedami, da so vsi omenjeni kredite pravočasno odplačali.

Janković medijem še ni predložil prijave premoženja Jankovićev vodja volilnega štaba sicer novinarjem ni predložil prijave premoženja, ki jo je Janković posredoval Komisiji za preprečevanje korupcije. Zakaj tega ne stori, je treba po besedah Čerina vprašati Jankovića, ob čemer dodaja, da je po njemu znanih informacijah novinarjem dal dovoljenje, da prijavo pogledajo na protikorupcijski komisiji.

Vendar so tam pojasnili, da obrazci o premoženjskem stanju v skladu z zakonom predstavljajo "zbirko osebnih podatkov", zato jih tretjim osebam ne morejo posredovati. Lahko pa kopije dobijo prijavitelji premoženja in jih nato sami posredujejo medijem. Tudi Jankoviću je protikorupcijska komisija letos na njegovo prošnjo že posredovala overjeno kopijo njegovega obrazca, na katerem je prijavil premoženjsko stanje.

Čerin predložil tudi Jankovićevo pogodbo o nakupu zemljišča na Vinterci Je pa Čerin predložil Jankovićevo pogodbo o nakupu zemljišča na Vinterci iz leta 1984, kjer sedaj stoji njegova hiša, ter pogodbo iz leta 1998 o nakupu gozda zraven parcele. Pokazal je pogodbo iz leta 1995 o nakupu zemljišča v Bovcu, za katerega pa vodja Jankovićevega štaba ne ve, ali je zemljišče morda zazidljivo. To zemljišče je bilo, zagotavlja, razkrito že medijem in protikorupcijski komisiji.

Izpostavil je dve pogodbi o prenosu deleža v Electi ter kupoprodajno pogodbo iz leta 2004 za hišo v Grosupljem. Pogodba je tristranska, in sicer med Gradisom, Electo in Zoranom Jankovićem.

Pogodbe o nepremičninah sta že razkrila tudi Pahor in Virant Čerin sicer pravi, da ne more zagotoviti, da ima Janković vse nepremičnine vpisane v zemljiško knjigo oziroma da ima zemljiškoknjižno stanje parcel povsem urejeno, vendar dvomi, da ga ne bi imel. Glede na podatke iz prostorskega portala geodetske uprave izhaja, da je Janković polovičen lastnik hiše na Vinterci ter lastnik hiše na naslovu Brvace 18 v Grosupljem. Pri eni in drugi nepremičnini pa je navedeno, da parcele niso urejene.

Janković je pogodbe razkril potem, ko je prvak SDS Janez Janša na vprašanja novinarjev dejal, da bo razkril pogodbe o svojih nepremičninah in izvoru premoženja, če bodo to storili tudi drugi t.i. kandidati za premiera. To sta že storila Pahor in Virant, kdaj jih bo Janša, še ni sporočil.

Pahor pripravljen pokazati tudi dohodninske napovedi Predsednik stranke SD Borut Pahor pa je na dogodku, ki ga je stranka pripravila na Fužinah, ponovno poudaril, da nima nobenih zadržkov pri razkritju svojega premoženja in da je pripravljen pokazati tudi svoje dohodninske napovedi.

Na vprašanje, zakaj nekateri kandidati podatkov o premoženju nočejo razkriti, je Pahor odgovoril, da je to njihova stvar in nato presoja volivcev.

Ob tem je dodal še, da strinja s tem, da morajo svoje premoženje razkriti tudi ožji družinski člani ter da odkar je politik, v prijavi protikorupcijski komisiji navaja tudi premoženje svoje partnerice. Pahor je sicer pogodbe o svojih nepremičninah in izvoru premoženja razkril v sredo.

Ne spreglejte