Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
12.10

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tuhinjska dolina

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 12.10

3 leta, 10 mesecev

Gozdarjenj​e nekoč in danes v Tuhinjski dolini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Termah Snovik je ta konec tedna potekala že 6. etnološka prireditev "Gozdarjenje nekoč in danes v Tuhinjski dolini".

V štirih dneh je v Snoviku več kot 200 prostovoljcev na cvetočih travnikih, obdani z gozdovi, predstavljalo gozdarjenje in gozdarska dela na raznovrstne načine. V četrtek je prireditev otvoril kamniški župan Marjan Šarec, ki je zakuril pravo gozdarsko kopo ogenco. Oglarski večer je vodil Jože Prah, predsednik Kluba oglarjev Slovenije. Na ogled je bila tudi razstava oglarskega orodja, člani društva pa so pripovedovali zgodbe in legende ter pripravili oglarsko malico za obiskovalce.

V petek se je odvil neponovljiv kulturni večer z Ljudsko igro "Gozdarjeva hči", ki so jo izvedli člani Kulturno umetniškega društva Srednja vas. Večer so s plesom popestrili tudi fantje in dekleta iz Folklorne skupine Milke Zorec iz Kulturno umetniškega društva Hotinja vas.

Na sobotni dan so potekale delavnice za otroke, prodajalo se je oglje in domače dobrote ter predstavljalo stara opravila, kot sta izdelovanje metel in košev. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi ogrevanje na obnovljive vire energije v Termah Snovik ali predstavitve "Skrb za gozdove".

V nedeljo so pridne ženice in možje prikazali že mnogo pozabljenih opravil gozdarjenja kot so; odkazilo lesa, označevanje dreves za posek, sečnjo, podiranje dreves, klestenje, razrez v lesene sortimente, spravilo lesa, cepljenje klafter, izdelavo šinkelnov in brun, tesanje tramov in uporabo lesa za drva. Vsa delo so prikazali ročno in motorno. Ob tem je potekala tudi razstava gozdarskega orodja, strojev in drugih pripomočkov ter izdelkov učencev. Prireditev se je veselo zaključila v družbi ansambla Galop.

Ogled tlenja ogence je možen v Snoviku še v tem tednu, saj bo tlela do torka. Zatem pa jo bodo razdrli in preverili ali je les uspešno oglenel znotraj nje.

Ne spreglejte