Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
10.34

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Bruselj Robert Golob

Petek, 27. 10. 2023, 10.34

6 mesecev

Golob v Bruslju: "Mislim, da je bil včeraj narejen pomemben korak"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Robert Golob | Golob je podprl rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. | Foto STA

Golob je podprl rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.

Foto: STA

Na četrtkovih pogovorih voditeljev držav članic EU o zaostritvi napetosti na Bližnjem vzhodu je prišlo do pomembnega preskoka, saj so v sklepe vključili tudi poziv k čim prejšnji organizaciji mednarodne mirovne konference, je ob prihodu na drugi dan zasedanja povedal premier Robert Golob. Pri tem so ohranili enotnost, je poudaril.

"Mislim, da je bil včeraj narejen pomemben korak, ki so ga potrdile vse članice Evropske unije. To je, da se je na špansko pobudo, tudi Slovenija se ji je z veseljem pridružila, vključil poziv k temu, da se v čim krajšem času organizira mednarodna mirovna konferenca za Bližnji vzhod," je o četrtkovi večurni razpravi voditeljev o zaostritvi bližnjevzhodnega konflikta povedal Golob.

Fotogalerija
1 / 3

To je namreč po njegovem mnenju pravi način za preprečitev širjenja konflikta po regiji, obenem pa zagotavlja, da bodo pozivi k zaščiti civilistov na obeh straneh "imeli neko perspektivo".

"Ta deklaracija je dober kompromis, ker nam je uspelo uveljaviti mirovna prizadevanja, za katerimi stoji tudi Državni zbor Republike Slovenije, in hkrati enotnost Evropske unije," je povedal premier. Pri tem je poudaril, da so v razpravi upoštevali tudi zunanjepolitična stališča, ki jih je določil DZ.

Golob: Gre za kompleksno vprašanje, na katerega nobena država sama ne more bistveno vplivati 

V odgovoru na vprašanje o vlogi Slovenije pri reševanju bližnjevzhodnega konflikta pa je dejal, da gre za tako kompleksno vprašanje, da nobena država sama ne more bistveno vplivati nanj. Podprl je rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.

Da so voditelji v razpravi pokazali enotnost, je že na novinarski konferenci po koncu prvega dne zasedanja poudaril tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Pozvali so k humanitarnim premorom v spopadih med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, da bi omogočili dostavo humanitarne pomoči na območje Gaze.

EU je tudi pripravljena igrati večjo vlogo in prispevati k oživitvi političnega procesa na temelju rešitve dveh držav. Voditelji so po Michelovih navedbah podprli pripravo mednarodne mirovne konference, ki naj bi potekala kmalu.

Robert Golob
Novice Golob: To je točka, od katere ne smemo odstopiti
Giorgia Meloni
Novice Golob sredi novembra pri Melonijevi o nadzoru na notranjih mejah
Borut Sajovic
Novice Sajovic: Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve
Ne spreglejte