Četrtek,
11. 7. 2024,
16.34

Osveženo pred

4 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

Donald Trump Joe Biden Nato Robert Golob

Četrtek, 11. 7. 2024, 16.34

4 dni, 20 ur

Golob pohvalil vitalnost ameriškega predsednika Joeja Bidna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
golob biden | Predsednik slovenske vlade Robert Golob je poudaril, da se je v sredo na zasedanju v Washingtonu lahko prepričal, da je Biden pravi voditelj, kar zadeva zavezništvo. | Foto STA

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je poudaril, da se je v sredo na zasedanju v Washingtonu lahko prepričal, da je Biden pravi voditelj, kar zadeva zavezništvo.

Foto: STA

Slovenski premier Robert Golob je ob prihodu na zadnji dan vrha zveze Nato v Washingtonu pohvalil vitalnost ameriškega predsednika Joeja Bidna. Ta se sicer v ZDA sooča z vse glasnejšimi pozivi k odstopu od predsedniške kandidature na novembrskih volitvah.

"Jaz sem imel včeraj večkrat priložnost govoriti s predsednikom Bidnom. Celotno zasedanje je bil z nami. Za razliko od nekaterih mlajših kolegov on ni zapustil zasedanja in je ves čas pazljivo poslušal in sodeloval v razpravi. Mislim, da to največ pove o njegovi vitalnosti in sposobnostih," je o aktualnem ameriškem predsedniku povedal Golob.

Dodal je, da se je v sredo na zasedanju v Washingtonu lahko prepričal, da je Biden pravi voditelj, kar zadeva zavezništvo.

Joe Biden
Novice Prvi demokratski senator pozval Bidna k umiku kandidature

Pozivi k odstopu Bidna

Zaradi šibke predstave na prvem televizijskem soočenju z republikancem Donaldom Trumpom pred novembrskimi predsedniškimi volitvami se v ZDA krepijo pozivi, naj 81-letni demokratski politik odstopi od kampanje.

Obenem se postavlja vprašanje, kakšna bo prihodnost zavezništva, če bo na volitvah slavil nekdanji predsednik Trump. Ta je namreč v času svojega predsedovanja pogosto kritiziral zaveznice, ker ne namenjajo dovolj sredstev za obrambo. Prav tako ni naklonjen nadaljevanju vojne v Ukrajini.

Golob: Slovenija na dobri poti, da ...

Na vprašanje, ali ga morebitna Trumpova zmaga kaj skrbi glede na to, da Slovenija za obrambo ne namenja dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), je Golob odgovoril, da je Slovenija na dobri poti, da ta cilj doseže v predvidenih rokih.

"Zato smo tudi povečali svoje obrambne izdatke za prihodnje leto za 20 odstotkov. Letos pa je zaradi lanskih katastrofalnih poplav žal ta odstotek nekoliko upadel," je dejal Golob.

Rakete Patriot S-300
Novice Več članic Nata Ukrajini pošilja nove sisteme zračne obrambe
Donald Trump
Novice Trump verjame v Bidnovo vztrajanje v predsedniški kampanji