Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
1. 2. 2017,
13.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

UKC Ljubljana urgenca

Sreda, 1. 2. 2017, 13.45

6 let, 7 mesecev

Gneča na urgenci: poleg gripe še številni poškodovanci

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Ljubljanska urgenca poka po šivih. Poleg izrednega povečanja števila bolnikov z gripo zadnja dva dneva čakalnice polnijo še poškodovani zaradi padcev na ledu. Povečano je tudi število interventnih prevozov.

Zaradi padcev na poledenelih cestah se je včeraj in danes na ljubljanski urgenci zglasilo 420 poškodovancev, od tega so jih včeraj obravnavali in končali zdravljenje 260. Najpogostejši poškodbi sta zlom zapestja in zlom kolka, predvsem pri starejših.

Številni poškodovani so potrebovali tudi operacijo in kljub temu, da so jih izvajali neprestano, je od včeraj na čakanju ostalo še 23 poškodovanih, je povedala Dragica Maja Smrke s Kirurške klinike UKC Ljubljana.

"Danes je bilo hujših poškodb nekoliko manj in upamo, da bo glede na otoplitev manj padcev in poškodb," je dejala Smrketova in vseeno opozorila, naj ljudje ne izzivajo usode in naj, če ni nujno, raje ostanejo doma.

Včeraj 300 intervencij

S povečanim obsegom dela se spopadajo tudi reševalne enote UKC Ljubljana, ki so samo včeraj izvedle 300 intervencij. Zaradi več intervencij so okrepili ekipe, nenujne prevoze pa predali zasebnikom, je povedal vodja reševalcev Andrej Fink.

Poleg gripe še respiratorni virusi pri otrocih

Na urgenci pa se še vedno spopadajo z velikim številom bolnikov z gripo, teh je letos kar dvakrat več kot običajno. "Vsaka sezona gripe je nepredvidljiva. Ko se virus začne širiti, se širi ne glede na temperature zraka," je pojasnila Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. Dodala je, da je obolelih več tudi zaradi nizke precepljenosti.

Podatka o tem, koliko ljudi je letos že umrlo zaradi gripe, Mrvičeva še ni mogla podati, saj so nekateri umrli tudi zaradi pridruženih težav ali zapletov, denimo zaradi pljučnice.

Od novega leta so imeli na UKC Ljubljana že 800 potrjenih primerov z gripo, od tega je bilo sto otrok. V zadnjem času je tudi vedno več otrok z respiratornim virusom, ki pa je za otroke, mlajše od enega leta, še bolj nevaren od gripe. "Ti imajo lahko zelo velike težave z dihanjem, lahko celo nehajo dihati," je opozorila in starše opozorila na preventivo.

Gripa ni bila usodna za dojenčici v Splitu

Vodja hrvaškega centra za gripo pri zavodu za javno zdravje (HZJZ) Vladimir Draženović je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da gripa ni vzrok smrti dveh štirimesečnih deklic, ki sta umrli konec prejšnjega tedna v Splitu. Na Hrvaškem so se takoj pojavila ugibanja, da je bil za dojenčici usoden virus gripe.

STA

 

Ne spreglejte