Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 6. 2008,
22.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 8. 6. 2008, 22.38

8 let, 5 mesecev

George Bush je prispel v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Natanko ob 20. uri in 51 minut je na ljubljanskem letališču pristalo letalo Air Force one z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem. Na rdeči preprogi ga je sprejel gostitelj premier Janez Janša.

Poleg premierja je bil na letališču tudi veleposlanik ZDA v Sloveniji, Yousif Ghafari in njegova žena pa tudi častna četa Slovenske vojske. Bush se je na letališču zadržal le nekaj minut, z letališča pa so ga v koloni visoko zastraženih vozil že odpeljali proti Brdu pri Kranju, kjer bosta z ženo Lauro prenočila v hotelu Kokra in kjer se bo Bush v torek udeležil vrha EU-ZDA. Na Brniku so ob prihodu prvega moža ZDA močno poostrili varnostne razmere. Prepovedano je bilo vsakršno gibanje oseb in vozil.

Bush išče podporo ameriški politiki v Iraku in drugod Busha je v Slovenijo pripeljal vrh EU-ZDA. Po vrhu bo v torek zvečer Bush odpotoval najprej v Nemčijo, nato v Italijo, Vatikan, Francijo in Veliko Britanijo. Busheva turneja po Evropi je sicer namenjena iskanju podpore ameriški politiki v Iraku in drugod v svetu.

Za Bushevo varnost bodo skrbeli tudi ameriški agenti Obisk bo potekal ob najstrožjih varnostnih ukrepih. Na območju letališča je bilo 15 minut pred in po pristanku Bushevega letala prepovedano vsakršno gibanje oseb in vozil, več cest med Brnikom in Brdom, ki bo danes in v torek najstrožje zaščiteno, je bilo in še bo zaprtih, za varnost bo dobro poskrbljeno tudi z zraka. Za Bushevo varnost pa bodo poleg slovenskih policistov in vojakov skrbeli tudi ameriški agenti.

V torek zjutraj se bo Bush v gradu Brdo najprej srečal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom, nato pa še z gostiteljem Janšo. Sledilo bo vrhunsko srečanje EU in ZDA. Po zaključku vrha si bo ameriški predsednik na Brdu ogledal predstavo lipicancev, nato pa se bo pred odhodom iz Slovenije na letališču Jožeta Pučnika skupaj s premierom Janšo srečal še s pripadniki Slovenske vojske, ki so sodelovali v mirovnih misijah.

Ob vrhu EU-ZDA uradno prijavljena dva protesta Ob vrhu EU-ZDA sta v Sloveniji za torek uradno prijavljena dva protesta. Pred veleposlaništvom ZDA v Ljubljani se bo ob 10. uri začel shod Stranke mladih Slovenije (SMS), na katerem naj bi predali "zeleno priznanje" in "značko za mir in nenasilje" za predsednika ZDA. V Kranju pa je ob 18. uri napovedan shod proti globalni fašistični politiki ZDA.

SMS: Jasno je pokazal, kaj se ne sme početi Kot so sporočili iz SMS, se želijo ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu ob njegovem obisku v Sloveniji "zahvaliti, ker je mnogim po vsem svetu odprl oči in s svojimi dejanji pokazal na največje nevarnosti, s katerimi se svet dandanes sooča". Zato mu bo stranka v torek simbolično podarila posebno priznanje kot najzaslužnejšemu promotorju zelene politike v svetu. "Z vsem, kar je naredil, nam je namreč jasno pokazal, kaj se ne sme početi," so zapisali v SMS.

"Sledili bomo vašim naukom in ravnali povsem nasprotno" Ameriškemu predsedniku bo SMS podelil tudi posebno značko za velike dosežke na področju miru in nenasilja. Kot navajajo v stranki, je pokazal, da vojna v sedanjosti ne more biti več sredstvo za doseganje ciljev, ker je enostavno neučinkovita. "Hvala še enkrat, ker ste nam odprli oči in pokazali, da se na vaš način ne da nič narediti in doseči, sledili bomo vašim naukom in ravnali povsem nasprotno," se glasi utemeljitev priznanja in značke SMS. Priznanje in značko bodo v varovanje in predajo oddali ob 12. uri na ameriškem veleposlaništvu.

Različne skupine napovedujejo več protestov Ob protestnem shodu SMS pred ameriškim veleposlaništvom pa je na spletni strani policije kot protestni shod pred Bushevim obiskom prijavljen le še na Glavnem trgu v Kranju, kjer ga ob 18. uri pripravlja "društvo za rehabilitacijo rock'n'rolla. Sicer pa različne skupine napovedujejo še več protestov - od raznih shodov in predstav do poskusov blokade avtoceste in kongresnega središča Brdo. Različne protestne prireditve napovedujejo tudi v drugih mestih, od Kopra do Maribora.

Policija: Ukrepali bomo v skladu s pristojnostmi in pooblastili Policija danes ni želela podrobneje napovedovati, kako bo ukrepala, če bo morebiti prišlo do nasilnih protestov. Zagotovili so le, da bo policija ukrepala "v skladu s pristojnostmi in pooblastili".

Laura Bush se je sprehodila po ljubljanskih ulicah Soproga ameriškega predsednika Laura Bush je v Slovenijo prispela že včeraj. V spremstvu varnostnikov se je danes sprehodila po Wolfovi ulici in Tromostovju ter obiskala frančiškansko cerkev. Prva dama si je privoščila tudi krajše nakupovanje - kupila je kozarce za vino Steklarne Rogaška.

Uradni program obiska v Sloveniji bo Laura Bush začela v torek v Ljubljani, ko si bo v družbi soproge slovenskega predsednika Barbare Miklič Türk, zaročenke predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta Urške Bačovnik in soproge predsednika Evropske komisije Margaride Sousa Uva Barroso v Narodni galeriji ogledala razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas.

Ne spreglejte