SiolNET. Novice Slovenija
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

GAS soglasno potrdila združitev s SMC

0,76

termometer

Alojz Kovšca
Predsednik GAS Alojz Kovšca je za STA povedal, da pričakujejo, da se bodo s SMC zelo poenotili na nekaterih področjih, "kot so decentralizacija države, za nas je uvedba pokrajin eden izmed ključnih elementov, vitka država, debirokratizacija". Foto: Ana Kovač

Delegati Gospodarsko aktivne stranke (GAS), ki jo vodi Alojz Kovšca, so na današnjem izrednem kongresu podprli združitev s Stranko modernega centra (SMC). Določili so tudi skupino, ki bo operativno sodelovala pri usklajevanju med strankama, je za STA povedal Kovšca. GAS med glavnimi cilji poudarja decentralizacijo države.

Kongresa se je v omejeni zasedbi udeležilo 50 delegatov iz vse Slovenije. Poleg združitve pa so sprejeli tudi programsko resolucijo in imenovali delovno skupino za izvedbo pravnoformalnih postopkov združitve, so zapisali v sporočilu za javnost.

S SMC se bodo poenotili na nekaterih področjih

Predsednik GAS Alojz Kovšca je za STA povedal, da pričakujejo, da se bodo s SMC zelo poenotili na nekaterih področjih, "kot so decentralizacija države, za nas je uvedba pokrajin eden izmed ključnih elementov, vitka država, debirokratizacija". Dodal je, da se morajo lotiti ne samo gospodarstva, ampak tudi šolskega sistema, ki bo zagotavljal primeren kader za gospodarski razvoj. "Lotili se bomo tudi tega, da je gospodarski razvoj trajnosten, ekološko sprejemljiv in tudi socialno naravnan," je po kongresu dejal Kovšca.

"Govoriti o tem, kdo bo vodil stranko, se nam je zdelo nekorektno. Mislim, da smo pri tem zelo odprti," je povedal Kovšca. V igri za ta položaj pa sta med drugim tako Kovšca kot predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Radoje Zvicer Novice Obtožnica zoper slovenski del kavaškega klana

Novo ime?

GAS za združeno stranko predlaga ime Svobodna izbira. "Simbolično poskušamo poslati sporočilo volivcem, da ni nujno, da si levo, ni nujno, da si desno, ampak da imaš možnost izbire. Je tudi za tiste, ki se ne delijo po svetovnem nazoru, ideološki pripadnosti, ampak razmišljajo povezovalno, razmišljajo konstruktivno za naprej," je izbiro predloga za ime stranke pojasnil Kovšca.

Osrednje vprašanje kongresa je bilo, kako naprej. Po njihovem mnenju je najprej treba konsolidirati združeno stranko, šele nato pa bodo lahko razmišljali o pridruževanju drugih. Kovšca je za STA še dejal, da imajo veliko sogovornikov in da so nekatere stranke in županske liste že izrazile voljo za sodelovanje.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice Koronavirus: takšno je stanje v slovenskih regijah

Kovšca: Politični dialog je treba spremeniti

"Eno od temeljnih sporočil naše stranke za združeno stranko je, da je treba kulturo političnega dialoga takoj in korenito spremeniti. Brez izključevanja, brez zmerjanja, brez rušenja kogarkoli, ampak iskanje skupnih rešitev. Če že ni mogoče soglasje, pa vsaj preglasovanje na kulturen način," je poudaril Kovšca. Ne želijo si, da jih kdo imenuje "antikul" ali "antijanša", saj si želijo biti koalicija sodelovanja.

V stranki GAS želijo svoje ideje in cilje širiti z združevanjem, povezovanjem in sodelovanjem s posamezniki, političnimi strankami ter z drugimi tovrstnimi pobudami, ki zagovarjajo podobne vrednote. Njihove vrednote so tradicija krščanstva, spoštovanje družine in družinskih vrednot, ljudskih običajev, ohranjanje snovne in nesnovne kulturne dediščine. Vrednota je tudi slovenska zemlja, podeželje, ki pomeni zagotovilo za neodvisnost in preživetje, zato ga je treba ceniti in negovati, ter vrednote sodelovanja, spoštovanja in zaupanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

janša Novice Janša se je srečal s predstavniki muslimanskih in judovskih verskih voditeljev

Kongres predviden čez mesec dni

Kongres SMC in GAS je za zdaj predviden 4. decembra, a se v stranki zavedajo epidemioloških razmer. "Če nam bodo razmere to dovoljevale, bi bilo lepo, da bi bil kongres v polnem številu, s čim več člani," je za STA še dejal Kovšca.

Se obeta oblikovanje liberalnega centra?

Delegati SMC so na kongresu 16. septembra predsedniku stranke Zdravku Počivalšku podelili mandat za dogovore o združevanju, povezovanju in sodelovanju s sorodnimi strankami. O združitvi z GAS so se takrat že pogovarjali, z dvema strankama pa so se trudili za predvolilno povezovanje. Skupaj s temi tremi strankami in še nekaj neodvisnimi župani si po Počivalškovih navedbah prizadevajo za oblikovanje liberalnega centra.

Alenka Bratušek. Zdravko Počivalšek. Novice SAB evropski stranki Alde predlaga izključitev SMC. SMC odgovarja: Veselimo se razprave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin