Četrtek,
25. 11. 2021,
15.20

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

2

Natisni članek

Francija cepivo

Četrtek, 25. 11. 2021, 15.20

2 leti, 5 mesecev

V Avstriji zelena luč za cepljenje otrok, starih od pet do 11 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

2

cepivo | Zaščitne maske bodo tako od petka spet obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno s prizorišči, ki so dostopna le s covidnim potrdilom, je napovedal Veran. | Foto STA

Zaščitne maske bodo tako od petka spet obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno s prizorišči, ki so dostopna le s covidnim potrdilom, je napovedal Veran.

Foto: STA

Avstrijski nacionalni organ za cepljenje (NIG) je danes po odločitvi Eme že priporočil cepljenje otrok, starih od pet do 11 let, na Češkem so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom znova razglasili izredne razmere, v Franciji pa bo od konca tedna cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti bolezni covid-19 na voljo za vse odrasle. 

Avstrijski nacionalni organ za cepljenje (NIG) je danes po odločitvi Eme, ki je priporočila cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech tudi za otroke, stare od pet do vključno enajst let, že priporočil tovrstno cepljenje otrok v državi. Novico je na novinarski konferenci sporočila vodja NIG Ursula Wiedermann-Schmidt.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da je cepljenje otrok varno. Napovedal je tudi, da naj bi Avstrija do konca leta dobila 258 tisoč odmerkov cepiva za otroke. Ni pa odgovoril na večkrat zastavljeno vprašanje, ali bo tudi za otroke cepljenje proti bolezni covid-19 od februarja obvezno. Dejal je le, da je o tem še potrebna široka strokovna razprava.

V Avstriji živi skoraj 600 tisoč otrok, ki so stari med pet in 11 let. Dokler ne bo posebnega cepiva za otroke, mlajše od 12 let, bodo te cepili s tretjino odmerka za odrasle. Drugi odmerek naj bi sledil po treh tednih. Cepili naj bi vse otroke, posebej tiste, ki že imajo kakšno bolezen.

Po podatkih iz Izraela in Amerike je cepivo varno za otroke

Da je cepivo varno za otroke, je danes poudarila tudi vodja NIG in dodala, da so v ZDA in Izraelu doslej cepili 3,3 milijona otrok, pri tem pa niso zabeležili nobenega primera hujših stranskih učinkov. Priporočila pa je, da bi otroci, mlajši od 11 let, podobno kot starejši od 12 let in odrasli po cepljenju počivali tri dni in za teden dni omejili športne dejavnosti.

Na Češkem razglasili izredne razmere 

Uveljavitev izrednih razmer na Češkem vladi omogoča, da med drugim sprejme prepoved zbiranja ter študente medicine napoti na obvezno delo v bolnišnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izredne razmere bodo v državi začele veljati v petek in bodo predvidoma trajale 30 dni.

Trenutno so epidemiološke razmere najslabše na vzhodu države. Iz preobremenjenih bolnišnic v Brnu so morali v Prago danes premestiti 19 covidnih bolnikov. Sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev je trenutno 1.097. Na Češkem z okoli 10,7 milijona prebivalcev je bilo doslej polno cepljenih skoraj 6,3 milijona prebivalcev. Za številna mesta, kot so hoteli in gostinski lokali, že velja pravilo PC (preboleli ali cepljeni proti bolezni covid-19).

Na Češkem so izredne razmere zaradi pandemije bolezni covid-19 veljale od oktobra lani do sredine aprila letos, še poroča dpa.

V Franciji za starejše od 18 let nujen poživitveni odmerek za veljavno covidno potrdilo

Cepljenje s tretjim odmerkom je bilo do zdaj v Franciji na voljo le za starejše od 65 let, zdravstvene delavce in osebe z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih so te še posebej izpostavljene okužbi z novim koronavirusom.

Veran je dodal, da bodo morale osebe, starejše od 18 let, od 15. januarja predložiti dokazilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom, da bodo lahko obdržale veljavno covidno potrdilo, to je potrebno za vstop v restavracije, bare, telovadnice in druge javne prostore.

Minister izključil možnost zaprtja ali policijske ure

Izključil je, da bi v tej fazi boja proti petemu valu okužb v Franciji uvedli še eno zaprtje države ali policijsko uro. Zagotovil je, da lahko Francija ta val premaga, ne da bi uporabila najbolj omejevalna orodja, ki jih trenutno uporabljajo nekatere druge evropske države. Še naprej nameravajo tudi pritiskati na ljudi, naj se cepijo, ter znova poostriti pravila o nošenju zaščitnih mask, ki so jih v zadnjih mesecih zaradi povečane stopnje cepljenja sprostili.

Matjaž Jereb
Novice Jereb: Brez tega bi umrli vsi pacienti na intenzivni negi #video

Zaščitne maske bodo tako od petka spet obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno s prizorišči, ki so dostopna le s covidnim potrdilom, je napovedal Veran. Dodal je, da bi jih lahko lokalne oblasti uvedle tudi za nekatere prireditve na prostem, kot so božični sejmi.

Pfizer cepivo
Novice Evropska agencija priporočila cepljenje otrok proti covid-19 #video

Število okužb skokovito naraslo, bolnišnična oskrba na obvladljivi ravni

V zadnjih dneh je število okužb z novim koronavirusom v Franciji skokovito naraslo. V sredo so v državi zabeležili 32.591 novih okužb, kar je največ v zadnjih sedmih mesecih. Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, medtem ostaja na obvladljivi ravni, še poroča AFP.

Miha Pogačnik
Novice Pogačnik: Ustavno sodišče je v spopadu s koronavirusom prevzelo tragično vlogo

V Belgiji rekordne okužbe z novim koronavirusom na dnevni ravni

V Belgiji so zabeležili 23.621 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19, so danes sporočili pristojni belgijski organi. Številke o novih okužbah se nanašajo na ponedeljek, saj v državi tovrstne podatke objavljajo z nekajdnevno zamudo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nazadnje so rekorden dnevni porast okužb v Belgiji potrdili oktobra, ko jih je bilo 22.221. V državi hkrati beležijo tudi porast covidnih bolnikov v bolnišnicah ter smrti zaradi bolezni covid-19. V zadnjih sedmih dnevih so povprečno v bolnišnico sprejeli 294,7 covidnega bolnika, umrlo jih je 37,7.

Polno cepljenih 75 odstotkov prebivalcev

14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev je v Belgiji nazadnje znašala 1.616,4. Od začetka pandemije so v državi potrdili več kot 1,7 milijona primerov okužb z novim koronavirusom. Polno cepljenih proti bolezni covid-19 je v 11,5-milijonski Belgiji okoli 75 odstotkov prebivalcev.

RTV
Novice Areh: TV Slovenija je v resni krizi, del zaposlenih pa hoče, da se nič ne spremeni #video