Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
11.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Natisni članek

analiza BDP ministrstvo za finance DDV

Torek, 25. 4. 2023, 11.44

1 leto

Finančno ministrstvo: Dviga davka na dodano vrednost ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Ministrstvo za finance | Vlada v letošnji različici programa stabilnosti, ki ga bo Evropski komisiji poslala ta teden, ne napoveduje dviga DDV. | Foto STA

Vlada v letošnji različici programa stabilnosti, ki ga bo Evropski komisiji poslala ta teden, ne napoveduje dviga DDV.

Foto: STA

"V izogib napačnim interpretacijam pojasnjujemo, da vlada v okviru dokumenta Program stabilnosti 2023 ne napoveduje dviga stopenj davka na dodano vrednost (DDV). Zaradi zahtev Evropske komisije je v okviru vsakoletne priprave programa stabilnosti zavezana k vključitvi analize vpliva različnih ekonomskih dejavnikov na bruto domači proizvod (BDP), ni pa to napoved njenih prihodnjih odločitev," so sporočili z ministrstva za finance.

Vlada v okviru evropskega semestra, kar je proces usklajene priprave in poročanja o ukrepih ekonomske in fiskalne politike držav članic Evropske unije, vsako leto pripravi nacionalni reformni program in program stabilnosti. V drugem skladno z zahtevami Evropske komisije ter Pakta za stabilnost in rast med drugim opredeli večletni makroekonomski in fiskalni okvir, so še pojasnili na ministrstvu.

Vlada bo Program stabilnosti 2023 sprejela in poslala Evropski komisiji ta teden, v dokumentu pa ne napoveduje dviga stopenj DDV.

Poglavje programa stabilnosti je skladno z zahtevami Evropske komisije za vse države članice tudi Analiza občutljivosti salda sektorja država. Omenjena analiza prikazuje elastičnost določenih kategorij proračunskih izdatkov in prejemkov, ki izhaja iz spremembe posameznega ekonomskega dejavnika.

"Gre torej zgolj za analizo vpliva spremembe različnih ekonomskih dejavnikov, na primer inflacije in rasti zaposlenosti, ali kakšne druge spremembe na saldo sektorja država," so še navedli v sporočilu za javnost.

Analiza predstavlja ekonometrično vrednotenje različnih ukrepov, zato smo v njej jasno zapisali, da je potrebna previdna interpretacija.

Analiza ne predstavlja napovedi prihodnjih odločitev vlade, ampak le prikazuje posamezne ovrednotene odklone od osnovnega fiskalnega scenarija, narejenega na podlagi napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj, še sporočajo z ministrstva za finance.

Ne spreglejte