Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2008,
12.24

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 12.24

8 let, 6 mesecev

Evropsko sodišče Ljubu Sircu prisodilo 20.000 evrov odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Evropsko sodišče za človekove pravice je v torek odločilo, da mora Slovenija Ljubu Sircu zaradi kršenja pravice do odločanja sodišč v razumnem roku plačati odškodnino.

Kot je dejal Sirc, z odškodnino 20.000 evrov ni zadovoljen, saj ocenjuje, da je to le "žepnina" v primerjavi s tistim, kar zahteva. Že od leta 1991 zahteva odškodnino Sodba, v kateri je kot ad hoc sodnik sodeloval tudi dekan Pravne fakultete v Ljubljani Rajko Pirnat, določa, da mora država Sircu plačati odškodnino, ker mu je kršila pravico do odločanja v razumnem roku. Sirc namreč že vse od leta 1991 v štirih sodnih postopkih zahteva, da mu država vrne ali vsaj plača odškodnino za premoženje, ki so ga državne oblasti po drugi svetovni vojni zaplenile njegovi družini.

Želel predvsem razveljavitve odločitev slovenskih sodišč

Kljub dosojeni odškodnini pa Sirc z odločitvijo sodišča ni zadovoljen. Kot je povedal, je želel s pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice doseči predvsem to, da bi sodišče razveljavilo odločitve slovenskih sodišč, ki so zavrnila nekatere njegove zahtevke. Namesto tega je Evropsko sodišče v isti sodbi, s katero mu je prisodilo odškodnino zaradi sodnih zaostankov, odločilo, da o tem ne more odločati, ker še niso končani vsi postopki pred slovenskimi sodišči. Sirc meni, da temu ni tako, zato je tudi že napovedal, da se bo pritoži.

"Ne bi smeli spreminjati pravil igre"

V dozdajšnji pritožbi na Evropsko sodišče je sicer zagovarjal mnenje, da bi sodišče moralo razveljaviti nekatere odločitve slovenskih sodišč, ker naj bi temeljile na zakonih, ki so bili spreminjani potem, ko je denacionalizacija že tekla. S tem je država po njegovem mnenju spreminjala pravila igre med samo igro, česar pa ne bi smela početi.

Rajko Pirnat sodbe ni želel komentirati, saj se o odločitvah, v katerih je sodeloval, ne sme izrekati.

Na Nagodetovem procesu obsojen na več let zapora Sirc je sicer eden izmed obsojencev, ki so ga povojne komunistične oblasti na t.i. Nagodetovem procesu obsodile na dolgoletno zaporno kazen. Leta 1991 je Vrhovno sodišče RS vse obsodbe razveljavilo, ker je menilo, da je šlo za krivičen proces.

Ne spreglejte