Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2008,
8.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2008, 8.44

8 let, 5 mesecev

Erjavec: Z ovadbo nimam težav, ravnal sem zakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Minister za obrambo Karl Erjavec se je odzval na vloženo ovadbo Sistemske tehnike. Trdi, da z njo nima težav, saj je ravnal v zvezi z zakonom.

"Dokazal bom, da sem ravnal zakonito" Na vprašanje, ali ima kazenska ovadba kaj opraviti s finskimi preiskovalci, je odvrnil, da tega ne ve, saj vsebine ovadbe še ne pozna, lahko pa zagotovi, da je v postopkih izbire oklepnih vozil 8X8 ravnal zakonito, kar bo dokazal v postopku. Potem pričakuje opravičilo. "Že tri leta se krni moj ugled" "Računam pa na to, da se bo, potem ko bom to dokazal, zgodba zaključila, saj zdaj traja že tri leta, odkar se krni moj ugled. Lahko celo rečem, da je prav, da so sprožili kazenski postopek, v katerem pa bom sam zagotovo dokazal svojo nedolžnost," je dejal slovenski obrambni minister.

Kot je še dejal, ima v tej državi vsak pravico vložiti ovadbo, vendar pa pričakuje opravičilo in povrnitev škode, ki mu je bila v tem mandatu zaradi nenehnih očitkov povzročena.

Sistemska tehnika ovadila Erjavca, Pograjca in Matka Družba Sistemska tehnika Armas je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila kazensko ovadbo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca.

Poleg Erjavca so ovadili tudi vodjo strokovne komisije za izbor oklepnih vozil 8X8 brigadirja Bojana Pograjca in namestnika predsednika strokovne komisije Miho Matka, so sporočili iz Sistemske tehnike.

"V nasprotju s načelom enakopravnosti so posel podelili Rotisu" Ovadbo je Sistemska tehnika podala zaradi utemeljenega suma, da so v nasprotju z ustavnim načelom enakopravnosti, s predčasno izključitvijo Sistemske tehnike iz nadaljnjih pogajanj, posel dobave 135 oklepnih vozil 8X8 zaupne narave oddali podjetju Rotis, so še sporočili.

Predsednik uprave skupine Viator&Vektor Zdenko Pavček je tudi na današnjem zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8 vnovič zatrdil, da je bilo vozilo krpan od začetka do konca izdelano v Sistemski tehniki. Med drugim je tudi zanikal, da bi vplival na imenovanje Ivana Prebila za izvedenca v preiskovalni komisiji.

"Pismo je konstrukt" Kot je pojasnil Pavček, je pismo, ki naj bi dokazovalo, da je bil prvo vozilo krpan izdelano na Dunaju, konstrukt. Podpis je sicer njegov, vendar pa vsebine pisma po njegovih besedah ni zapisal on.

Krkovič in Njavro nista prišla Nekdanji poveljnik specialne brigade Moris Anton Krkovič in častnik Darko Njavro se današnjega zaslišanja nista udeležila. Njavro je že dopoldne dejal, da ga o današnjem zaslišanju ni obvestil nihče. Predsednik komisije Milan M. Cvikl pa je pozneje dejal, da je bil Njavru v četrtek popoldne vročen telegram s povabilom na pričanje pred komisijo.

Jeličič Pavčku: Zakaj si lagal? Član komisije Zmago Jelinčič je pred sejo povedal, da bodo predsedniku uprave Sistemske tehnike Zdenku Pavčku pokazali nekaj dokumentov in ga vprašali, zakaj je na prejšnjem pričanju pred komisijo "lagal". To po Jelinčičevih besedah dokazujejo dokumenti, ki jih ima.

Sicer pa meni, da se bo v medijih počasi začelo obračati mnenje glede predsednika komisije Cvikla. Po njegovem mnenju Cvikl ni kredibilen predsednik komisije, ampak hoče marsikaj prikriti.

Hrovat: Moja vprašanja bodo razvozlala ozadje Podpredsednik komisije Robert Hrovat pa je pred sejo dejal, da pričakuje da bo Pavček tokrat govoril resnico, na kar ga namerava tudi opozoriti. "Pripravljenih imam nekaj vprašanj, ki bodo po mojem mnenju lahko doprinesle k temu, da se končno razvozla ozadje, ki nakazuje na pristransko vodenje te komisije," je še povedal Hrovat.

Cvikl: Njavru je bil izročen telegram Po zatrjevanjih Cvikla je bil Darku Njavru 19. junija ob 14.50 vročen telegram s povabilom na pričanje pred komisijo. Zato je dejal, dapričakuje, da bodo na zaslišanje prišle vse tri priče.

Njavro: Sem na dopustu "V sredo sem se odzval vabilu, da bi zadevo zaključil. In takrat me niso niti ustno povabili ali me obvestili, kdaj bom zaslišan," pa je danes dopoldne povedal Njavro. Kot je pojasnil, je že na sredino zaslišanje prišel z dopusta. O svojem predvidenem današnjem zaslišanju je po njegovih besedah danes zjutraj izvedel, ker so o tem poročali po radiu. "Sem izven Ljubljane, na dopustu, in nič ne vem o tem, da bom danes zaslišan," je še zatrdil Njavro.

Krkovič Pavčku celo zagrozil s tožbo Pavček je 13. maja na prejšnjem zaslišanju pred Cviklovo komisijo med drugim dejal, da sta ga pred izbiro najboljšega ponudnika Njavro in Krkovič obiskala, mu v roke potisnila vizitki in mu namignila, koga naj pokliče, če želi, da bo Sistemska tehnika, katere lastnik je Viator & Vektor, dobila posel z oklepniki. Krkovič in Njavro sta njegove navedbe v dneh po Pavčkovem pričanju zavrnila. Krkovič je celo napovedal, da bo Pavčka tožil, če bo ta vztrajal, da mu je dal vizitki.

Njavro: Oseb z vizitke ne poznam Njavro pa je potem, ko v sredo ni bil zaslišan pred Cviklovo komisijo, pojasnil, da je vizitki, ki jih je izročil Pavčku, dobil leta 2005 na stojnici sejma vojaške oborožitvene opreme v Gornji Radgoni. "In ko me je gospod Pavček - oziroma gospod Zajc - mesec dni prosil za ta sestanek, sem jaz pač ti dve vizitki vzel s sabo, ker sem vedel, na kaj bom naletel in kaj me bodo spraševali," je še povedal Njavro. Zatrdil pa je, da ne pozna nikogar z imenom s teh vizitk, niti ne ve, kako naj bi bile videti te osebe.

Zahtevajo Cviklov odstop

Komisija, ki jo vodi poslanec SD Cvikl, je sicer zaslišanji Njavra in Krkoviča na dnevnem redu imela že v sredo. Ker predsednik komisije zaslišanja Njavra ni želel odpreti za javnost, so trije člani komisije - Jelinčič, Josip Bajc (SLS) in Hrovat - sejo obstruirali, niti Njavro niti Krkovič pa v sredo nista pričala.

Isti trije poslanci pa so prejšnji teden vložili zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri bi bil zaslišan tudi Cvikl. Hrovat je v torek povedal, da je Cvikl zagotovil, da bo na njihovo pobudo odgovoril v 14 dneh, kot to določa poslovnik državnega zbora.

Ne spreglejte