Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
13.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Arbitraža Karl Erjavec Haag

Četrtek, 17. 3. 2016, 13.57

8 let, 1 mesec

Erjavec optimističen, Hrvaška bojkotirala sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Hrvaško zunanje ministrstvo je vnovič izrazilo pričakovanje, da bo arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, brez odlašanja sklenilo svoje delo.

Kot razlog je Zagreb navedel "nepopravljivo kompromitiranost in skorumpiranost" arbitražnega postopka zaradi afere Pirangate, ko sta se slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentka Simona Drenik pogovarjala o podrobnostih arbitraže.

Hrvaška je s svojim stališčem seznanila tudi države članice ZN.

Ob obisku predsednika DZ Milana Brgleza v Zagrebu je bilo neuradno slišati, da Zagreb predlaga, da bi sosedi poskusili priti do dogovora o režimu v obmejnem območju na morju, ki ne bo obremenjeval odnosov med državama, niti življenja ljudi. V Zagrebu naj bi tudi predlagali ustanovitev nove meddržavne strokovne komisije, ki bi pripravila načrte za dogovor o meji na morju.

Erjavec utemeljeval slovenska stališča

Hrvaška se ni udeležila današnje ustne obravnave, ki jo je sklicalo sodišče. V Haagu so namreč želeli slišati tudi pojasnila Zagreba, zakaj naj bi prekinili arbitražni postopek.

Slovenija se je zaslišanja udeležila in zunanji minister Karl Erjavec je v Haagu danes utemeljeval stališče Ljubljane, da se mora proces nadaljevati. Zaslišanje je potekalo za zaprtimi vrati.

Ljubljana vztraja pri arbitražnem sporazumu, potem ko dvostranski pogovori z Zagrebom niso prinesli dogovora o meji. Slovenski strateški cilj je sicer teritorialni izhod na odprto morje.


 

Erjavec zadovoljen

"Sem zadovoljen, da smo danes imeli obravnavo in da smo lahko odgovarjali na vsa vprašanja, ki jih je postavilo arbitražno sodišče. Šlo pa je predvsem za pravna vprašanja," je povedal Erjavec in izrazil obžalovanje, da se hrvaška stran obravnave ni udeležila.

Optimizem je izrazil tudi vodja odvetniške ekipe Slovenije Alain Pellet in obravnavo opisal kot profesionalno in zelo nevtralno. "Jasno so si prizadevali dobiti pojasnila obeh strani," je dejal.

Sodišče bo predvidoma v naslednjih dneh objavilo povzetek obravnave, kmalu pa naj bi bila znana tudi odločitev arbitrov o nadaljnjem postopku.


 

Ne spreglejte