Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2008,
7.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 7.11

8 let, 6 mesecev

Erjavec: Izbran je bil najboljši ponudnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Komisija, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, je zaključila zaslišanje obrambnega ministra Karla Erjavca

"Eden najpreglednejših nakupov doslej" Erjavec je sicer zavrnil vse namige, da bi bil nakup oklepnikov negospodaren in nezakonit. Še enkrat je ponovil, da je bil postopek nakupa oklepnikov izveden pregledno in zakonito. "Šlo je za enega najpreglednejših nakupov doslej," je dejal.

"Mirno spim" Kot je Erjavec poudaril, natančno ve, kakšno pogodbo je podpisal, zato glede tega "mirno spi". Dodal je, da si kot minister ne bi nikoli privoščil podpisati pogodbe, ki ne bi bila v interesu države. "Če kdor koli misli, da je kaj narobe s tem poslom, naj sproži ustrezne postopke pred pristojnimi organi, ti pa bodo ugotovili, ali je temu res tako," je dejal.

Nekateri podatki niso za javnost Del današnjega, sicer več kot štiriurnega zaslišanja, je potekal tudi za zaprtimi vrati. Člani komisije so ocenili, da nekateri podatki, o katerih je tekel pogovor, niso primerni za javnost.

Sok odšel med zaslišanjem Po koncu zaprtega dela seje je komisija sprejela sklep, da naj ministrstvo preuči možnost umika oznake interno z nekaterih delov dokumentacije.

"Konjska tržnica" Zaslišanje je potekalo ob nekaterih protestih koalicijskih poslancev, ki se niso strinjali z vodenjem komisije. Tako je med zaslišanjem svoj odhod iz komisije že napovedal Alojz Sok (NSi). Dejal je, da Cviklovo vodnje sej presega že vse meje demokratičnosti.

Sok Cviklu očita, da je komisijo spremenil v "neke vrste konjsko tržnico", kjer lahko vsak počne, kar se mu zahoče. Predsednik komisije je po njegovih besedah na zaslišanjih do prič žaljiv, trije člani komisije pa lahko sami sprejmemo kateri koli sklep, ki se jim zahoče.

Izvedenec v službi pri konkurenčnemu podjetju Soka tudi moti, da so trije člani komisije naročili izvedeniško mnenje pri osebi, za katero se je pozneje pokazalo, da je "v službi pri konkurenčnem podjetju". Takšna oseba namreč po njegovem mnenju ne more biti nepristranska pri pripravi poročila.

Gre za Ivana Prebila, ki je član upravnega odbora podjetja Viator&Vektor, sicer lastnika podjetja Sistemske tehnike, ki na razpisu ni bilo izbrana za izdelavo oklepnikov. "Zaradi vsega tega sem ocenil, da tako ne gre več, zato v takšni komisiji več ne bom deloval," je zaključil Sok.

"Ni suma klientelizma" Pred so zaslišanje zaprli za javnost je minister za obrambo Erjavec je na pričanju pred komisijo DZ, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, zavrnil navedbe, da je bil nakup oklepnikov negospodaren in nezakonit ter da pri tem obstaja sum klientelizma in korupcije. Po njegovem je bila izbira najboljšega ponudnika izvedena strokovno, podpisal pa je pogodbo, ki je bila najboljša za državo.

"Odločili so tehnične zmogljivosti, cena in gospodarske koristi" Kot je povedal, so bili pri izboru ponudnika odločilni trije dejavniki - tehnične zmogljivosti vozila, njihova cena in gospodarske koristi, ki jih lahko prinese nakup. Komisija je po besedah ministra ugotovila, da je v vseh treh elementih najboljša ponudba podjetja Patria. "Glede na to mi ni preostalo drugega, kot da sem podpisal ponudbo, ki je za državo najbolj ugodna. In to sem tudi storil," je pojasnil Erjavec.

Dodal je še, da so mu nekateri sicer svetovali, naj raje izbere Sistemsko tehniko, če noče imeti težav, vendar se je vseeno odločil za najboljšo ponudbo.

"Pogodba je bila v dobro države" Pogodba, ki jo je ministrstvo podpisalo z Rotisom, je bila sicer po Erjavčevih besedah napisana profesionalno in v dobro države, saj so v njej določene pogodbene kazni, možnost, da ministrstvo pogodbo kadar koli prekine ter tudi možnost, da ministrstvo uveljavlja odškodnino.

"Aneks so podpisali vsakič, ko je Sistemska tehnika zašla v težave" "Pred kratkim sem pogledal pogodbo za nakup oklepnikov 6x6 s Sistemsko tehniko, ki so ga izvedle prejšnje vlade. K pogodbi je bilo od leta 1995 do danes sklenjeno že 25 aneksov. Zdi se, da so vsakič, ko je podjetje zašlo v težave, podpisali nov aneks. Ko smo to videl, sem si rekel, da mi že ne bomo delali tako," je poudaril Erjavec in dodal, da je do sedaj že 13 omenjenim oklepnikom počil oklep.

"Zaradi Nata smo šli v odprt razpis" Predsednika komisije Milan M. Cvikla je zanimalo, ali so bili cilji pri opremi vojske leta 2006, ko je bil objavljen razpis, enaki kot so danes. Erjavec mu je odgovoril, da ne, to pa zato, ker se vsake dve leti spreminjajo. Kot je dejal, so se prav takrat z zvezo Nato pogovarjali za nove cilje, zato so tudi šli v odprt razpis. "Takšen razpis nam je omogočal, da smo se lahko pozneje v pogajanjih dogovarjali za tisto, kar smo se pozneje dogovorili z Natom," je dejal Erjavec.

"Če ne bo 200 delovnih mest, sledijo sankcije" Erjavec je zavrnil tudi Cviklovo oceno, da pogodba, ki je bila podpisana med Rotisom in ministrstvom, ne zagotavlja toliko neposrednih in posrednih delovnih mest, kot je bilo obljubljeno v ponudbi Rotisa. Po njegovih podatkih se je v Gorenju že zaposlilo 150 ljudi, kar pomeni, da zavez iz pogodbe ne bo težko doseči. "Če pa bi se izkazalo, da podjetje ne bo zagotovilo 200 delovnih mest, kot je zapisano, bodo sledile sankcije," je pojasnil Erjavec.

"Garancije je mogoče unovčiti" Na pripombo predsednika komisije, da ministrstvo ne bo moglo uveljavljati bančnih garancij, ker je te dala Patria, pogodba pa je podpisana z Rotisom, ki je njen predstavnik v Sloveniji, je Erjavec odgovoril, da Cvikl očitno ne ve, kako se unovčujejo tovrstne garancije. "Obrnite se na pravne strokovnjake in izvedence, ki jih drago plačujete, da vam povedo, kako se lahko to izvede," je pojasnil minister. Dodal je, da sicer obstajajo prvovrstne bančne garancije, ki jih je mogoče unovčiti v primeru, če pogodba ne bi bila izpolnjena.

"Preveč oklepnikov naročili zaradi bolljših pogajalskih pozicij" Predsednika komisije je še zanimalo, zakaj je v javnem razpisu govora o 150 oklepnikih, vojska pa jih je na koncu kupila le 135. Po besedah ministra so to naredili zato, da so si izboljšali pogajalske pozicije, kajti podjetja, ki izdelujejo vojaško opremo, se sploh ne odzovejo, če je število oklepnikov nižje od 100.

Zakaj se pogodba razlikuje od ponudbe? Cvikl je pred sejo dejal, da pričakuje, da bo Erjavec povedal, zakaj se cena in konfiguracija oklepnikov razlikuje od tistega, kar je izbrani ponudnik, to je bila Patria, ponudil v prvotni ponudbi. Po njegovem mnenju namreč tisto, kar je zapisano v pogodbi, ne odraža tistega, kar je bilo ponujeno v ponudbi.

Horvat pričakuje, da se bodo Cviklovi dvomi razblinili Član komisije Robert Hrovat (SDS) pa od zaslišanja pričakuje predvsem to, da bodo lahko že danes z dokaj veliko gotovostjo rekli, da je sum o klientelizmu in negospodarnem nakupu oklepnikov, ovržen. Kot pravi poslanec, je namreč glede na vsa dosedanja pričanja in vse kar se je dogajalo na komisiji, prepričan, da gre pri vsem skupaj "za eno veliko nesmiselno politizacijo, ki jo je treba zaključiti". "Verjamem, da bo minister Erjavec razblinil še zadnje dvome, ki jih ima predsednik komisije in bomo zadevo zaključili," je dejal Hrovat.

Ne spreglejte