SiolNET. Novice Slovenija
7,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Epidemiologi zaskrbljeni: možna je težka sezona gripe #video

7,06

termometer

Gripa | Epidemija gripe se je po celi Evropi začela zgodaj, pred prihajajočo zimo opozarjajo pristojni v EU in pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Obenem narašča zaskrbljenost zaradi pojava RSV, medtem ko še vedno ostaja grožnja tudi covid-19. | Foto: Planet TV
Epidemija gripe se je po celi Evropi začela zgodaj, pred prihajajočo zimo opozarjajo pristojni v EU in pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Obenem narašča zaskrbljenost zaradi pojava RSV, medtem ko še vedno ostaja grožnja tudi covid-19. Foto: Planet TV

V Sloveniji so prve primere gripe v letošnji sezoni že potrdili, a številke še niso visoke − doslej so potrdili 40 okužb, število pa bo po napovedih začelo rasti prihodnji mesec. Kdaj bo vrh, pa je težko napovedati, zagotovo ne zelo hitro, je v izjavi za medije pojasnila epidemiologinja Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Sezona gripe se je letos začela zgodaj. Ob doslej uradno potrjenih 40 okužbah je število okuženih v populaciji sicer verjetno še večje. A je v bolnišnicah stanje za zdaj stabilno, je dejala epidemiologinja Sočanova.

Prav tako se je zgodaj začela sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV), ki je nevaren za majhne otroke. Na pediatrični kliniki so tako v novembru zdravili več otrok, tudi na intenzivnih oddelkih.

"To ni nobeno presenečenje, saj sta bili prejšnji dve sezoni, tudi kar se tiče gripe in RSV, dokaj skromni, zdaj sta se pa oba virusa vrnila," je pojasnila Sočanova. Epidemija covid-19 je v preteklih letih nekoliko spremenila pojavnost preostalih respiratornih virusov, ki se ne pojavljajo več v običajnih obdobjih.

Ker je bilo primerov gripe v zadnjih dveh letih epidemije covid-19 precej manj, nekateri strokovnjaki po njenih besedah izražajo zaskrbljenost, da bi bila lahko letošnja sezona gripe težja.

Precepljenost proti gripi v Sloveniji slabša od evropskega povprečja

V Sloveniji so proti gripi v tej sezoni doslej razdelili približno 160 tisoč odmerkov cepiva, na zalogi jih ostaja približno 90 tisoč. Kolikšna je letošnja precepljenost, še ni znano, sicer pa velja, da je slabša kot v Evropi. Zato Sočanova k cepljenju spodbuja predvsem ranljive posameznike, denimo bolnike s kroničnimi obolenji.

Za cepivo proti gripi strokovnjaki vsako sezono skušajo izbrati najboljšo kombinacijo štirih virusov. V zadnjem času se je pokazala možnost univerzalnega cepiva mRNK, v katero so znanstveniki vključili vseh 20 znanih podtipov gripe. Rezultati testiranja na živalih so odlični, je na Twitterju zapisal znanstvenik Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

S podatki o takšnem cepivu Sočanova še ne razpolaga, si pa vsekakor želijo cepivo, ki bi bilo trajnejše in bi pripomoglo k boljši precepljenosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin