Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2008,
20.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 20.33

8 let

DS ni izglasoval veta na zakon o preprečevanju omejevanja konkurence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Državni svet danes na izredni seji ni izglasoval odložilnega veta na zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, ki ga je državni zbor sprejel 1. aprila.

Veto je sicer podprlo 12 svetnikov, prav toliko jih je bilo proti, šest pa se jih je glasovanja vzdržalo. Veto tako ni bil izglasovan.

Meh: Delo Urada RS za varstvo konkurence je spolzko V imenu skupine svetnikov, ki so veto predlagali, je Borut Meh poudaril, da zakon o preprečevanju omejevanja konkurence izhaja iz predpostavke, da smo vsi kršitelji. Meni, da je delo Urada RS za varstvo konkurence spolzko, da je pod pritiskom politike in javnosti ter da je treba natančno določiti kriterije, kdo je lahko preiskovalec, omenil je tudi uvedbo licenc.

Previsoke sankcije

Meh je prepričan, da so sankcije v novem zakonu sorazmerno previsoke, predvsem pa previsoke za slovenska podjetja. Državni svetnik Bojan Papič se je strinjal, da je pri zakonu najbolj moteče to, da daje zakon državnemu uradniku kompetenco, s katero lahko odloča o preživetju podjetja. Kot pomanjkljivost zakona pa je omenil tudi možnost vpogleda v poslovne skrivnosti podjetja.

Soršak: Kazni izhajajo iz karakteristik slovenskih podjetij Predlagatelj zakona in direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak je opozoril, da so nekatere navedbe v zahtevi po ponovnem odločanju o zakonu neresnične. V primerjavi z evropskimi kaznimi smo na tem področju, tako Soršak, v nekem povprečju, mogoče celo nekoliko nižje. Izpostavil je, da kazni izhajajo iz karakteristik slovenskih podjetij ter da se ob izrekanju kazni upošteva ekonomska moč podjetja. Zanikal je možnost vpogleda v poslovne skrivnosti podjetji ter zagotovil, da tudi novi zakon ohranja načelo kontradiktornosti.

Osimič: Novi zakon bi moral biti v interesu gospodarstva

Državni svetnik Milan Osimič je izpostavil, da bi moral biti novi zakon o omejevanju konkurence vendarle v interesu gospodarstva, saj na bi bila podjetja ob dobrem in zakonitem poslovanju izven obsega dela urada. "Rigoroznost zakona jemljem kot preventivo proti poskusom omejevanja konkurence," je povedal in dodal, da ni prepričan v smotrnost in korist veta za slovensko gospodarstvo.

Papič pa je vztrajal na nesorazmernem povečanju sankcij, ki jih uvaja novi zakon. Po njem naj bi podjetje zaradi naložene kazni najprej propadlo, po več letih pa bi se mu lahko vendarle dokazala nedolžnost. "Gre za to, da lahko nekdo zlorabi oblast in tako uniči podjetje," je vztrajal.

Soršak je še pojasnil, da po izreku globe postopek ne gre v takojšnjo izvršbo, temveč se počaka na odločitev sodišča.

Ne spreglejte