Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2017,
20.46

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Natisni članek

Branko Šalamun policija ministrstvo za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar

Sreda, 29. 11. 2017, 20.46

6 let, 4 mesece

Država iz stanovanj meče več kot 30 upokojenih policistov in veteranov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Po tednu dni, odkar smo predstavili osebno tragedijo Branka Šalamuna, bolnega veterana vojne za Slovenijo, ki ga država meče iz stanovanja, na dan prihaja vedno več takšnih primerov. Po podatkih Sindikata policistov Slovenije notranje ministrstvo iz svojih službenih stanovanj poskuša spraviti najmanj 30 upokojenih nekdanjih policistov in veteranov.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Resor ministrice Vesne Györkös Žnidar, ki v Cerarjevi vladi slovi kot najbolj nepopustljiva in neusmiljena, vsem navaja enak povod za izselitev: "Stanovanje bolj kot vi, stari, potrebujejo mladi policisti." Notranje ministrstvo sicer navaja, da nima dovolj stanovanj za svoje aktivne policiste v Ljubljani. A na več koncih prestolnice je kar nekaj praznih. Eno smo našli celo v istem bloku, iz katerega mečejo upokojenega Branka Šalamuna.

V enem tednu se ni spremenilo nič

Po enem tednu spet potrkali pri Šalamunovih. Še vedno sta v istem stanovanju, še vedno se soočata z isto težavo. Kaj se je spremenilo, odkar smo ju pred tednom dni obiskali prvič?

"V tem času se ni spremenilo popolnoma nič," odgovarja Branko Šalamun in doda: "Glede na to, kaj se dogaja v parlamentu, imam delček upanja. Ampak še vedno glede na položaj, v katerem smo, in glede na to, kaj država počne z ljudmi konkretno, nisem ravno najbolj optimističen."

"Ministrstvo za notranje zadeve še vedno ne posluša"

Čeprav je bil odziv javnosti velik, Šalamun pravi, da ministrstvo za notranje zadeve še vedno ne posluša. Mansardno stanovanje, ki so mu ga ponudili v Logatcu, zanj ni ustrezno, saj mora biti zaradi možganske kapi in odpovedi ledvic ter hude sladkorne bolezni blizu bolnišnice.

Branko Šalamun | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Zanima me pa, koliko časa je sploh tisti lokal, tisti prostor ali tisto stanovanje sploh prazno. Ker dvomim, da je kdo imel interes živeti v takem stanovanju," še pravi.

Na mesec dobi približno 780 evrov pokojnine. Največ porabi za uporabnino, ki znaša 303 evre, preostalo gre za stroške zdravljenja in za hrano. Da bi kaj privarčeval in si privoščil življenje v drugem stanovanju, ne more. "Če bi hotelo ministrstvo resnično narediti več, bi sodelovalo z drugimi državnimi organi, ki imajo prazna stanovanja, ali pa z DUTB, ki ima državna stanovanja, in bi to stvar uredili in jih dali mlajšim policistom."

Ministrstvo: Prazna stanovanja so potrebna obnove

Na ministrstvu so nam pojasnili, da imajo v Ljubljani devet nezasedenih stanovanj, a da so potrebna obnove. Eno od teh je v istem bloku kot Šalamunovo, prazno pa je že od avgusta.

Branko Šalamun je eden izmed redkih, ki si je upal svojo zgodbo povedati na glas. V takem položaju, kot je sam, je še veliko drugih policistov iz specialne enote, vendar se za zdaj še ne želijo izpostavljati.

Ne spreglejte