SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Družinski zdravniki so na dnu plačilne lestvice zdravnikov"

1

termometer

V Združenju zdravnikov družinske medicine so opozorili na kadrovsko problematiko specialistov družinske medicine.

Po njihovih navedbah bi namreč v Sloveniji potrebovali še okoli 500 družinskih zdravnikov. Kot so povedali na novinarski konferenci, so družinski zdravniki preobremenjeni, zato ne morejo več normalno opravljati svojega dela.

"V svojem delovnem času jim komaj uspe končati svoje delo" V Sloveniji trenutno deluje 950 specialistov družinske medicine. Po besedah predsednika odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Mihaela Demšarja uspe zdravnikom družinske medicine v svojem delovnem času komaj končati svoje delo. "Za popoldne nam pa ostanejo obiski nepokretnih bolnikov in bolnikov z rakom," je dejal.

Pojasnil je, da v odboru iščejo rešitev, kako družinske zdravnike razbremeniti različnih administrativnih del ter kako mlade zdravnike navdušiti za specializacijo v tej stroki. Kot je dejal, bo treba najti spodbude, s katerimi se bo število specialistov družinske medicine povečalo.

Najverjetneje bo potrebna sprememba zakona o delovnih razmerjih Za razbremenitev družinski zdravniki sicer predlagajo, da bi krajše bolniške odsotnosti postale stvar dogovora med zaposlenim in njegovim delodajalcem. Po besedah asistenta na katedri za družinsko medicino Janeza Rifla so se na to temo v zadnjih 14 dnevih dvakrat sestali s predstavniki ministrstva za zdravje. Pojasnil je, da so dobili odgovor, da stvari niso tako preproste ter da bo najverjetneje potrebna tudi sprememba zakona o delovnih razmerjih. Povedal je, da na ministrstvu predlog sicer podpirajo.

"Stvar še ni tako daleč, da bi se začel zakonodajni postopek, je še v fazi premlevanja," je še dejal Rifel in dodal, da letos sprememb najbrž še ne bo.

"Družinski zdravniki so kljub pomembnosti dela na dnu plačilne lestvice zdravnikov" Specialistka družinske medicine Mateja Bulc pa je o delu zdravnika družinske medicine in kot razlog za vztrajanje pri tem delu dejala: "Vztrajamo, ker je delo pestro. En bolnik kašlja, drugi ima infarkt, tretjega žena vara, četrtega srbijo podplati." Ob tem je opozorila, da so družinski zdravniki kljub pomembnosti dela na dnu plačilne lestvice zdravnikov.

O težavah družinskih zdravnikov je spregovorila tudi predsednica združenja Danica Rotar Pavlič, ki je povedala, da se vse pogosteje soočajo z ljudmi, ki jih je ekonomska stiska privedla na rob preživetja. Bolj pogosti so tudi primeri, ko bolniki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja in jih zdravijo z zdravili iz zaloge, je pojasnila.

Težavo pomanjkanja družinskih zdravnikov v Sloveniji prepoznava tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Po besedah predsednika zbornice Andreja Možine deležnikom v slovenskem zdravstvu ni jasno, kako so takšno stanje dopustili, "da smo ustvarili razmere, ko zdravniki družinske medicine ne morejo več normalno opravljati svojega dela". Dodal je, da v zbornici popolnoma podpirajo vse usmeritve, da se to vprašanje prioritetno reši na nacionalni ravni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin