Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2008,
14.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 14.33

8 let, 5 mesecev

Določen datum javne razprave o zakonu o izbrisanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Člani ustavne komisije DZ so sprejeli sklep, da bo razprava na javni predstavitvi mnenj tekla o 10 vprašanjih in bo opravljena pred julijsko sejo DZ.

Med 6 vprašanji, ki so jih predlagale tri koalicijske stranke (SDS, NSi in SLS), je tako vprašanje, v katerih primerih in kdo sploh je upravičen do odškodnine v zvezi s prenosom iz registra oseb s stalnim bivališčem v register tujcev brez stalnega prebivališča. Prav tako je med njimi vprašanje, ali naj se odškodnine izbrisanim z ustavnim zakonom izključijo oziroma omejijo, ter vprašanje, ali je v primeru izplačila odškodnin primernejše njihovo pavšaliziranje in kako visok naj bo pavšal.

Štiri vprašanja je predlagala SD

Poleg navedenih vprašanj so člani komisije sprejeli še štiri vprašanja, ki jih je predlagala SD. Tako naj bi na javni predstavitvi razprava tekla tudi o vprašanju, kakšen je danes položaj izbrisanih; kako bi mogel biti rešen problem, da bi zadostil odločbam ustavnega sodišča; kakšno ureditev problema izbrisa od Slovenije pričakuje mednarodna javnost; ter ali obstaja dovolj podatkov o izbrisu, njegovih žrtvah in njihovem trenutnem položaju, da bi se o njih lahko sprejemal takšen ustavni zakon, kot ga je v zakonodajni postopek vložila vlada.

Vabilo Janši, Peterletu in Bavčarju

Glede povabljenih pa so odločili, da bodo poleg prvotnega spiska predlaganih imen na javno predstavitev mnenj še dodatno povabili premiera Janez Janša, nekdanjega predsednika vlade Lojzeta Peterleta, nekdanja notranjega ministra Igorja Bavčarja, oba nekdanja varuha človekovih pravic in še nekatere druge.

Zares: Vlada poskuša z ustavnim zakonom izigrati odločbo V stranki Zares so v izjavi za javnost opozorili, da poskuša vlada z ustavnim zakonom o izbrisanih izigrati odločbo ustavnega sodišča. S tem po mnenju Zaresa vlada kaže "svoj podcenjujoč odnos do ustave, varstva človekovih pravic in do načel pravne države. Predloženi ustavni zakon zato v Zares zavračamo in tovrstno politiko obsojamo," so zapisali.

Ne spreglejte