SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Digitalne bone lahko unovčite le še danes

0,28

termometer

Uporaba računalnika | Na vladni službi bodo v prihodnje poleg že zagotovljenih sredstev namenili še dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc. | Foto: Shutterstock
Na vladni službi bodo v prihodnje poleg že zagotovljenih sredstev namenili še dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc. Foto: Shutterstock

Upravičenci do digitalnih bonov lahko te unovčijo le še danes. Na vladni službi za digitalno preobrazbo so do 25. novembra zabeležili 178.668 unovčenj digitalnih bonov v skupni vrednosti 25,87 milijona evrov. Skupno je po zadnjih podatkih vladne službe 224.108 upravičencev.

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov, ki jih je prinesel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, so začeli veljati 15. junija letos. Najprej so jih za nakup računalniške opreme lahko unovčili osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje. Jeseni se jim je pridružilo še 67 oseb v starosti 55 let ali več, ki so do 25. avgusta opravile najmanj 80 odstotkov ali devet ur izobraževanj s področja digitalnih kompetenc.

Omenjeni upravičenci lahko tako še danes uporabijo bone pri nakupu prenosnih, tabličnih in namiznih računalnikov, računalniških zaslonov, spletnih kamer, tipkovnic in mišk, tiskalnikov, slušalk z mikrofonom in druge računalniške opreme.

Projekt so spremljali zapleti 

Projekt digitalnih bonov so sicer spremljali zapleti okoli izobraževanj oseb, starih 55 let ali več. Del javnosti je opozarjal na diskriminacijo starejših pri razpisu za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj zanje, prav tako so očitki leteli na majhno število razpisanih izobraževalnih mest.

Do digitalnih bonov je bila med drugim kritična tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Med drugim je opozorila, da ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti, temveč bodo še povečali digitalni in socialni razkorak.

Vladna služba za digitalno preobrazbo je na podlagi ugotovljenih nepravilnosti pri razpisu od Slovenskega regionalno razvojnega sklada zahtevala razveljavitev razpisa. Uradna razveljavitev je sledila 16. septembra.

V prihodnje dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc 

Na vladni službi bodo v prihodnje poleg že zagotovljenih sredstev namenili še dodatna sredstva za dvig digitalnih kompetenc, da se bo teh usposabljanj lahko udeležilo večje število ljudi. Prav tako je v pripravi novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo v kratkem poslana v vladno obravnavo. Ta bo na nediskriminatoren način omogočila usposabljanje vsem, ki to želijo in potrebujejo, je zapisano na spletni strani vladne službe.

Med osrednjimi novostmi novele je ustanovitev računalniškega sklada, ki bo omogočal izposojo računalniške opreme posameznim ciljnim skupinam prebivalstva. Predlagani upravičenci so socialno šibkejši, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci. Medresorsko usklajevanje in javna obravnava sta se končala 21. novembra, novela zakona pa naj bi bila sprejeta še letos.

Trgovci. trgovine. Nakupovanje. Novice Za ta nakup imate le še mesec dni časa računalnik, starejši par Novice Znano je, koliko starejših od 55 let je opravilo tečaj in bodo lahko unovčili bone Emilija Stojmenova Duh Novice Stojmenovi bi Golob prepolovil proračun. Bo sploh dovolj evrov za digitalne bone? študentka Digisvet Čas za unovčenje digitalnih bonov se počasi izteka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin