SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za ta nakup imate le še mesec dni časa

0,36

termometer

Trgovci. trgovine. Nakupovanje. |  | Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Upravičenci do digitalnih bonov lahko te unovčijo še do konca tega meseca. Veljavnost digitalnih bonov, ki se jih lahko uporabi pri nakupu računalniške opreme, se namreč izteče s 30. novembrom. Do 21. oktobra je bilo skupno unovčenih za 21,5 milijona evrov bonov.

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov, ki jih je prinesel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, so začeli veljati 15. junija letos. Najprej so jih za nakup računalniške opreme lahko izkoristili osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje. Jeseni se jim je pridružilo še 67 oseb, starih 55 let ali več, ki so opravile zadostno število ur usposabljanj s področja digitalnih kompetenc.

Po zadnjih podatkih vladne službe za digitalno preobrazbo je bilo do 21. oktobra do 11. ure unovčenih 149.960 digitalnih bonov v skupni vrednosti 21,5 milijona evrov. Skupaj dodeljeni znesek za digitalne bone znaša 33,6 milijona evrov.

Digitalne bone se lahko med drugim uporabi pri nakupu prenosnih, tabličnih in namiznih računalnikov, računalniških zaslonov, spletnih kamer, tipkovnic in mišk, tiskalnikov in slušalk z mikrofonom. Ravno pri nakupu zadnjih se je največkrat unovčilo digitalne bone.

Projekt digitalnih bonov so sicer spremljali zapleti okoli izobraževanj oseb, starih 55 let ali več. Del javnosti je opozarjal na diskriminacijo starejših pri razpisu za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, prav tako so očitki leteli na majhno število razpisanih izobraževalnih mest.

Do digitalnih bonov je bila med drugim kritična tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Kot je dejala, digitalni bon ne bo prispeval k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti, temveč bodo ti povečali digitalni in socialni razkorak.

Vladna služba za digitalno preobrazbo je na podlagi ugotovljenih nepravilnosti pri razpisu od Slovenskega regionalno razvojnega sklada zahtevala razveljavitev razpisa. Do razveljavitve je uradno prišlo 16. septembra.

Na vladni službi pripravljajo nova izobraževanja odraslih s področja digitalnih kompetenc, prav tako je v pripravi novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin