Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 9. 2013,
18.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 15. 9. 2013, 18.12

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Večina proti kritju depozitov, višjih od 100 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes v Danes o navijaški evforiji, o največjem reševanju potniške ladje v zgodovini, o reševanju državnih bank, o brezdomcih v Sloveniji ter o strelskem napadu v ameriški mornarici.

Ne glede na to, da se naši košarkarji na parketu nocoj lahko malo spočijejo, si navijači zagotovo ne bodo. Košarkarska evforija je zajela tudi takšne, ki se do zdaj nad košarko niso posebej navduševali. No, mi smo se vprašali, zakaj je to tako, in odgovor poiskali pri strokovnjaku. Navijaška evforija je tudi takšne, ki pred evropskim košarkarskim prvenstvom niso veljali za športne navdušence, zajela, ker navijaštvo ljudi združuje, meni kulturolog Peter Stanković. A Slovenija ne bi bila Slovenija, če ne bi imeli težav tudi pri tako pozitivnem dogodku, kot je EuroBasket. Do tega trenutka namreč še ni končana finančna konstrukcija dogodka. Torej še vedno se ne ve, kdo pije in kdo plača. V tem trenutku poteka največja reševalna akcija potniške ladje v zgodovini človeštva. Po dvajsetih mesecih od tragične nesreče, v kateri je umrlo 32 ljudi, so na zahodni obali Italije končno začeli dvigovati križarko Costo Concordio. Za dvig ladje so načrtovali 12 ur, a se je postopek sprva zamaknil zaradi slabega vremena, sam dvig pa otežuje tudi to, da ladja v dolžino meri skoraj tri nogometna igrišča in je težka kar 115 tisoč ton. Sicer v Sloveniji od danes poteka teden mobilnosti, ki naj bi nosil sporočilo, da svoje potovalne navade lahko spremenimo in s tem vplivamo tako na boljše zdravje kot tudi na manjšo onesnaženost. Ljubljančanom pa ta prinaša trajno spremembo – Slovenska cesta v središču mesta bo odslej zaprta. Podobno so za avtomobile zaprli tudi nekatere ulice v Kamniku in jih spremenili v igrišče. Več kot 800 otrok se je zabavalo, plesalo in spoznavalo okolju prijazne načine transporta.

Državna milijarda za reševanje dveh zasebnih bank je razjezila marsikoga. To pomeni, da bo vsak Slovenec za napake lastnikov Probanke in Factor banke plačal najmanj 200 evrov. Nekaj dni po vladni milijardni podpori dvema zasebnima bankama pa so se vstajniki zganili na njim neznačilen način.

Običajni ljudje, davkoplačevalci, torej rešujemo banki, pa tudi tiste vlagatelje, ki so imeli v Probanki in Faktor banki več kot 100 tisoč evrov depozitov. Vprašali smo jih, ali se strinjajo ali ne, da se iz davkoplačevalskega denarja krijejo tudi depoziti, vredni več kot 100 tisoč evrov. Večina, natančneje kar 87 odstotkov, se s tem ne strinja. Pričakovano. 12 odstotkov pa se strinja.

Brezdomci v Sloveniji za skromno plačilo dandanes sicer lahko računajo na topel obrok in streho nad glavo, ne vidijo pa izhoda iz bednih razmer. Tudi tisti, ki bi radi delali, zaradi pomanjkanja možnosti pri nas ne morejo – mnogi zato le nemočno čakajo na smrt. Svojo zgodbo nam je zaupal Lojze iz Kranja.

V prostorih poveljstva v bazi ameriške mornarice v Washingtonu se je danes zgodil strelski napad, v katerem je bilo ranjenih in ubitih več ljudi. Zaradi incidenta so na letališču v Washingtonu za uro in pol zaustavili odhodne polete. Pristanki so medtem ves čas potekali nemoteno, letališče pa tudi ostaja odprto za potnike, je sporočil tiskovni predstavnik letališča Chris Paolino.

Ne spreglejte