Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2013,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 9. 2013, 18.01

8 let

Danes v Danes: Ob košarki smo pozabili celo na politične in ideološke razprtije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V oddaji Danes o slovenski košarkarski evforiji, ki sta jo spodbudila predvsem brata Dragić, o napaki geodeta, ki je uničila življenje Domžalčana, in podjetnici, ki je pri 72 letih odprla nov butik.

Brata Dragić sta skupaj s slovensko košarkarsko reprezentanco popolnoma obnorela Slovenijo. S ponosom se ju spominjajo tudi nekdanji košarkarski prijatelji, s katerimi sta ure in ure preživela na zunanjem igrišču Ilirije. Njun uspeh ni samoumeven, saj sta za to trdo garala, seveda pa ni manjkala niti kakšna lumparija.

Štirinajst dni je Slovenija dihala kot eno. Celo politične in ideološke razprtije smo postavili na stranski tir. In očitno je prav šport tisti, pri katerem pregovorno razdvojeni Slovenci znamo in zmoremo stopiti skupaj.

Slovenija pa gre v napačno smer tudi zaradi politično-kapitalskih omrežij, ki so se oblikovala po osamosvojitvi. Zadnji dokaz sta Factor banka in Probanka, ki ju čaka likvidacija. Banki sta bili v rokah ljudi Kučanovega Foruma 21, ti so banki uporabili kot orodje za povečanje svojega premoženja, zdaj pa bodo njihov zapitek plačali davkoplačevalci.

Zdaj je uradno – kriznega davka ne bo, prav tako si lahko oddahnejo upokojenci, ki bodo še naprej prejemali letni dodatek. Zagotovo pa bomo v prihodnjem letu dobili nov davek – nepremičninski. Vlada poskuša njegovo sprejetje omiliti s tem, da naj bi vrednost nepremičnin močno upadla, od 10 do 30 odstotkov. Povprečno znižanje znaša 17 odstotkov, kar po besedah ministra za infrastrukturo Sama Omerzela pomeni za toliko nižji davek na nepremičnine.

Z veseljem pa bi nepremičninski davek poravnal Domžalčan, ki mu je država storila veliko krivico. A je ne prizna in je ne popravi že 30 let. Zaradi napake geodeta je življenje Janeza Cerarja uničeno. Njegovo hišo in parcelo so pred leti pomotoma pripisali sosedu, ta je medtem že umrl. Nepremičnino zdaj zahtevajo njegovi sorodniki.

Medtem ko je danes vsa lokalna samouprava v Podčetrtku razpravljala, zakaj so cene komunalnih storitev po državi tako zelo različne, je minister Gregor Virant v Ljubljani raje nadaljeval svoj velik projekt: posvete o zdesetkanju števila občin.

Kaj vse smo pripravljeni storiti za lepoto in večno mladost, za to pa odšteti nemalo denarja. Na trgu je vse več izdelkov – krem in eliksirjev, ki obljubljajo nemogoče. Svojo naivnost smo še vedno pripravljeni drago plačevati.

In ker na porabnike prežijo številne trženjske pasti in so pogosto v dilemi, kateri izdelek izbrati, se je naša država odzvala na svetovno znani trženjski koncept Produkt leta. S to prestižno oznako se za zdaj ponaša le 16 izdelkov. Kateri so produkti leta?

Dokaz, da se med slovenskimi podjetniki še pišejo dobre zgodbe, dokaz Marinka Pirečnik iz Šoštanja. Pri svojih 72 je odprla butik z modo za močnejše postave. Svoje večletne izkušnje bi rada prenesla na mlajše generacije. Hkrati svetuje, da je tudi v kriznih časih marsikaj mogoče, le več poguma in drznosti potrebujemo.

Ne spreglejte