Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 9. 2021,
20.18

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

56

Natisni članek

COVID-19 Moderna Pfizer Janssen cepljenje

Četrtek, 30. 9. 2021, 20.18

2 leti, 6 mesecev

Cepljenje v Sloveniji: kako naprej po tragični smrti dvajsetletnice? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

56

Cepljenje še naprej ostaja prvo orožje v boju proti epidemiji. Povezava med cepivom Janssen in včerajšnjo smrtjo dvajsetletnega dekleta sicer še ni dokazana, toda strokovnjaki zdaj pozivajo k uporabi cepiv tipa mRNK, torej cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. Prav protesti proti cepljenju in pogoju PCT so včeraj sicer znova hromili prestolnico, še dodatno jih je podžgala prav tragična smrt dekleta. Kako naprej po tem žalostnem dogodku? Kako v boj proti bolezni covid-19? So protesti proti pogoju PCT prava rešitev?

Več kot sedemurni protest v prestolnici, ki je ohromil ulice in ceste, je v sredo znova potrdil jezo ljudi, ki so tretjič zapored protestirali proti pogoju PCT.

Med protestniki je bil tudi oče 20-letnice, ki je včeraj zjutraj umrla v ljubljanskem kliničnem centru. "Cepit se je šla z Janssenom, da ne bi bila omejena z vsemi temi neumnosti. Danes je ni več med nami. Stara je bila 20 let," je povedal zbranim na protestnem shodu.

Strokovnjaki: Ne vemo še, kaj je vzrok dekletove smrti

"Zelo verjetno gre za avtoimunsko reakcijo, ko pride do tromboze," je za Planet TV povedal Roman Jerala z odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Dodal je, da je sicer še prezgodaj z gotovostjo trditi, kaj natanko je vzrok dekletove smrti.

Roman Jerala: Tragični dogodki, kot je nedavna smrt dvajsetletnice, vsaj začasno zaustavijo napredek pri cepljenju proti bolezni covid-19. Zelo verjetno bo tako tudi zdaj.  | Foto: STA , Roman Jerala: Tragični dogodki, kot je nedavna smrt dvajsetletnice, vsaj začasno zaustavijo napredek pri cepljenju proti bolezni covid-19. Zelo verjetno bo tako tudi zdaj. Foto: STA ,

Iz slovenske podružnice podjetja Johnson & Johson so za Planet TV medtem sporočili, da skrbno pregledujejo poročila o neželenih učinkih pri posameznikih, ki prejemajo njihova zdravila ali cepiva. Vsako poročilo o neželenem učinku in njihovo oceno teh poročil pa da posredujejo Evropski agenciji za zdravila, ameriški Upravi za hrano in zdravila ter drugim ustreznim zdravstvenim organom.

Komunikatorka znanosti Zarja Muršič je medtem opozorila, da je bilo v Sloveniji z vektorskimi cepivi, kot je Janssen, do zdaj cepljenih precej ljudi in da lahko za zdaj vidimo, da tudi ta cepiva zavarujejo pred okužbo, pred hospitalizacijo.

Če ukinemo PCT, ukinemo priporočila, ukrepe, bo virus šel med ljudi, in med ranljivimi nimamo 90-odstotne precepljenosti, tudi mlajši lahko zbolijo za težjim potekom, meni komunikatorka znanosti Zarja Muršič. Po podatkih NIJZ je trenutno z vsemi odmerki sicer cepljenih dobrih 47 odstotkov Slovencev. | Foto: Reuters Če ukinemo PCT, ukinemo priporočila, ukrepe, bo virus šel med ljudi, in med ranljivimi nimamo 90-odstotne precepljenosti, tudi mlajši lahko zbolijo za težjim potekom, meni komunikatorka znanosti Zarja Muršič. Po podatkih NIJZ je trenutno z vsemi odmerki sicer cepljenih dobrih 47 odstotkov Slovencev. Foto: Reuters

Stroka zdaj predlaga cepljenje s cepivi tipa mRNK

"Najboljša rešitev je, da uporabimo druga cepiva, če jih imamo na voljo in ne prinašajo istih tveganj," je še dejal Roman Jerala. Stroka namreč predlaga, da bi cepljenje proti bolezni covid-19 nadaljevali s cepivi tipa mRNK, torej cepivoma proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna.

"Kljub temu pa vsi takšni dogodki za nekaj časa zaustavijo cepljenje, verjetno bo tako tudi v tem primeru," predvideva Jerala. "Cepljenje je poleg omejevanja javnega življenja edino orodje, da omilimo posledice te epidemije," je še dejal.

Ne spreglejte