Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 2. 2015,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 10. 2. 2015, 16.06

8 let

Cepljenje proti HPV ne povečuje možnosti spolno prenosljivih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cepivo proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV) ne vodi v bolj tvegano spolno vedenje mladostnikov in ne povečuje možnosti spolno prenosljivih okužb, kaže nova študija ameriških raziskovalcev.

V študiji so raziskovalci na podlagi dokumentacije zdravstvenih zavarovalnic med letoma 2005 in 2010 primerjali 21 tisoč deklic, starih od 12 do 18 let, ki so bile cepljenje, in 186 tisoč deklic v enaki starosti, ki cepiva niso prejele.

Skupini sta živeli na istem območju ZDA. V študiji so štirikrat letno izmerili odstotek spolno prenosljivih okužb, in to v letu pred cepljenjem in po njem. Odstotek okužb je v obeh skupinah naraščal s staranjem, in to v enakem ritmu, ne glede na to, ali so bile deklice cepljene ali ne.

Raziskovalci so ugotovili, da se spolno vedenje cepljenih najstnic po cepljenju ni spremenilo. "Če bi cepljenje deklic proti HPV povzročilo povečanje tveganega spolnega vedenja, bi opazili močan dvig odstotka spolno prenosljivih okužb v trimesečju po prejetju cepiva, kar pa se ni zgodilo," je pojasnil glavni soavtor študije Seth Seabury. ZDA priporočajo cepljenje otrok še pred puberteto Študijo so strokovnjaki s harvardske zdravstvene fakultete in univerze Južne Kalifornije objavili v publikaciji ameriškega zdravniškega združenja Jama, financirali pa so jo ameriški nacionalni inštituti zdravja.

Zdravstvene oblasti v ZDA in drugod cepljenje proti HPV svetujejo dečkom in deklicam pred puberteto kot način preprečitve okužb s temi virusi, ki lahko dolgo ostanejo neopažene, vodijo pa v raka materničnega vratu, anusa, penisa, ust in grla. Število cepljenj v ZDA narašča V ZDA je leta 2013 vse tri priporočene odmerke cepiva proti HPV prejelo le 38 odstotkov deklic v starosti med 13 in 17 let, dečkov pa je bilo cepljenih še manj.

Od leta 2006, ko so cepivo uvedli, število cepljenih sicer narašča. Leta 2013 je vsaj en odmerek cepiva prejelo 57 odstotkov deklic in 35 odstotkov dečkov, kažejo podatki ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni.

Ne spreglejte