Sobota,
5. 10. 2024,
17.01

Osveženo pred

4 ure, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

Natisni članek

cena Ljubljana Slovenija kostanj

Sobota, 5. 10. 2024, 17.01

4 ure, 51 minut

Cena jesenske poslastice šokirala Zagrebčane. Kaj pa Ljubljančane? #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,45

Stara Ljubljana je 1. oktobra zadišala po pečenem kostanju in k nakupu merice te okusne jesenske poslastice privabila marsikaterega mimoidočega. Cena letos ostaja enaka lanskoletni, ko so jo dvignili za petdeset centov. Za malo merico kostanja je treba odšteti štiri, za veliko pet evrov. "Vse se je podražilo in temu se prilagajamo tudi mi," pravijo ponudniki, ki morajo poleg kostanja, ki ga dobavljajo iz Italije, in drugih stroškov plačati tudi utico. Izklicna cena te je deset tisoč evrov za tri mesece. 

V stari Ljubljani so 1. oktobra svoje stojnice odprli prodajalci pečenega kostanja. V dopoldanskem času sta jo že imela dva ponudnika, eden na Prešernovem trgu in drugi na Cankarjevem nabrežju. Poleg teh pečen kostanj v stari Ljubljani prodajata še dva prodajalca. 

Prodajalki pečenega kostanja na Prešernovem trgu sta povedali, da na tem mestu kostanj prodajata že peto leto, vsak dan od 1. oktobra do 15. januarja, od devete ure zjutraj do desete zvečer.

Pečen kostanj lahko kupite na Prešernovem trgu.  | Foto: Ana Kovač Pečen kostanj lahko kupite na Prešernovem trgu. Foto: Ana Kovač

Cena enaka lanskoletni 

Cena pečenega kostanja je tako pri ponudnikih kostanja na Prešernovem trgu kot na Cankarjevem nabrežju enaka. Mala merica stane štiri evre, velika pet, maxi merica pa 13 evrov, kar je enako kot lani. "Vse se je podražilo in temu se prilagajamo tudi mi. Ceno smo lani dvignili za petdeset centov," je dejala prodajalka na Prešernovem trgu. 

Cena pečenega kostanja letos ostaja enaka lanskoletni.  | Foto: Ana Kovač Cena pečenega kostanja letos ostaja enaka lanskoletni. Foto: Ana Kovač Mimoidoči pravijo, da se jim ne zdi drago. "Za turiste ni drago, verjetno pa je drugače za lokalno prebivalstvo," sta dejala turista iz Anglije, domači gost pa: "Meni ni težko dati pet evrov. To je za dušo."

Prvi dan odprtja ponudniki o obisku sicer še niso mogli govoriti, dejali pa so, da je bila pretekla sezona povprečna. "Turistično ni bilo tako obiskano." 

Fotogalerija
1
 / 6

Na glavni ljubljanski tržnici smo preverili tudi cene surovega kostanja. Kilogram domačega kostanja stane šest evrov, kilogram debelih maronov pa deset evrov. 

Kilogram domačega surovega kostanja na glavni ljubljanski tržnici stane šest evrov.  | Foto: Ana Kovač Kilogram domačega surovega kostanja na glavni ljubljanski tržnici stane šest evrov. Foto: Ana Kovač

Dražje v Zagrebu kot Ljubljani 

Veliko bolj pa je cena kostanja presenetila prebivalce hrvaške prestolnice. Velika merica pečenega kostanja se v središču Zagreba giblje med šest in sedem evri, kilogram surovega kostanja na tržnici na Dolcu pa stane osem evrov. Tudi naši južni sosedje kostanj pretežno uvažajo iz Španije, Italije in Turčije, saj gojenje kostanja pri nas ali na Hrvaškem traja vsaj od pet do šest let. 

kostanj, Ljubljana
Trendi Pečen kostanj na ljubljanskih ulicah: največ ga kupijo turisti
kostanjeva juha
Trendi Recept: kostanjeva juha
kostanj, Ljubljana
Novice Za utico na Prešernovem trgu iztržili le petino prvotnega zneska
Pečenje kostanja
Novice Vroča kri v Ljubljani: javna dražba za najem utic za peko kostanja