SiolNET. Novice Slovenija
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Celjsko gledališče bo danes kazensko prijavilo Borisa Kobala

0,90

termometer

Boris Kobal
Foto: Ana Kovač

Celjsko gledališče bo danes kazensko prijavilo režiserja in igralca Borisa Kobala zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic, na organih pregona pa je, da ustrezno ukrepajo, je povedala upravnica gledališča Tina Kosi. Kobal je avtor komedije Profesionalci espe, ki pa je plagiat.

Tina Kosi je na petkovi novinarski konferenci napovedala, da bodo od Kobala terjali tudi povrnitev 13 tisoč evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije, saj je ta prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. V škodo gledališče vključuje tudi avtorske honorarje za 15 prodanih predstav, ki so jih morali odpovedati. To škodo morajo še oceniti.

Boris Kobal Siol Plus Miha Mazzini: Reševanje goljufa Kobala

Gledališče dobilo tri tisoč evrov kazni

Ker so plagiat prijavili sami, je gledališče dobilo zgolj 3.063 evrov avtorske kazni, ki jo morajo plačati agentu v Italiji. Predstavo, ki na gostovanju stane 3000 evrov, so pred tednom dni že umaknili s sporeda, imajo tudi prepoved njenih nadaljnjih uprizoritev.

Tina Kosi, ki je dejala, da s Kobalom ne bodo več sodelovali, se je v petek odzvala na očitke, zakaj dramaturgi v gledališču niso ugotovili, da gre za besedilo avtorja iz sosednje države.

Boris Kobal Trendi Celjsko gledališče o Kobalovem plagiatu: Podali bomo kazensko prijavo #video

"Nemogoče je, da imamo vse te zgodbe v svoji glavi"

"Tudi Madžarska je naša sosednja država. Sama madžarsko ne znam. Večina Slovencev madžarsko ne zna. Kako naj torej preverjamo sodobna madžarska besedila, ki obstajajo? Na Hrvaškem je nekaj deset plodnih avtorjev, ki ves čas pišejo dramska besedila, v Italiji jih je še več. Aldo Nicolaj sam je napisal 125 dramskih del. Nemogoče je, da imamo vse te zgodbe v svoji glavi," je bila jasna upravnica gledališča.

Boris Kobal Trendi Kaj o plagiatorstvu menijo Kobalovi kolegi #video

Poudarila je pomen osnovnega zaupanja

Po njenih besedah je nemogoče, s čimer se je strinjal tudi minister za kulturo Dejan Prešiček, da bi katera od agencij preverjala in sistematično pretresala dramska besedila. Avtorska agencija Slovenije ureja zgolj pravno-formalna razmerja med ustvarjalci predstave na eni in ustvarjalci dramskih besedil na drugi strani. Poudarila je pomen osnovnega zaupanja in moralne drže med gledališči na eni in avtorji na drugi strani.

Boris Kobal Trendi Boris Kobal prevod italijanske komedije predstavljal kot svoje delo

Prešiček je večkrat ponovil, da ni naloga gledališča in njegovega vodstva, da bi preverjali, ali je nekdo res poslal izvirno avtorsko delo. "To je moralna zaveza vsakega avtorja," je poudaril. "Upam, da bodo organi, ki so za to pristojni, to uredili in ukrepali, kot veleva zakon," je dodal minister.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin