Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
13. 7. 2012,
20.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 13. 7. 2012, 20.23

7 let, 12 mesecev

Časnik Delo Jožeta Pučnika primerja s Slobodanom Miloševićem

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Pučnik nima tukaj nič zraven. Ne verjamem, da bi bil tako nečloveški do naših ljudi," o Pučnikovi vlogi pri izbrisu pravi Spomenka Hribar.

Delo je objavilo dve besedili izpod peresa novinarja Branka Sobana, v katerih piše o vlogi nekdanjega predsednika Demosa Jožeta Pučnika pri izbrisu nekaterih oseb iz registra stalnih prebivalcev Slovenije, pri tem pa Pučnika primerja celo s haaškim obtožencem Slobodanom Miloševićem in nekdanjim hrvaškim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Pučnik naj bi bil po mnenju pisca, ki se pri tem sklicuje na zgodovinarja Boža Repeta, kriv za etnično čiščenje v Sloveniji po osamosvojitvi, zato novinar Soban meni, da bi morali letališče, ki nosi ime po Pučniku, takoj preimenovati.

Soban Pučnika ni citiral v celoti Davnega leta 1990, natančneje 16. decembra 1990, v času plebiscitarne kampanje, je Jože Pučnik v Ljutomeru na velikem zborovanju med drugim govoril tudi prihodnosti samostojne Slovenije. Soban je takole povzel takratne Pučnikove besede:

"Osebno nasprotujem avtomatskemu prevzemanju zatečenega stanja z dnem plebiscita. [...] Ne pojdimo v navidezno demokratičnost, s katero bi ustvarili probleme, ki jih potem ne bi mogli reševati. [...] Pripravljeni moramo biti, da dediščino jugoslovanske federacije, morda tudi na neljub način, odpravimo. [...] Osebno se bom z vsem vplivom zavzemal za to, da v Sloveniji ne bodo nastali problemi, podobni kninskim. [...] Tu ne sme biti nobenih gnilih kompromisov. [...] Slovenija se s temi dodatnimi problemi ne sme obremenjevati."

Vendar Soban Pučnika ni citiral v celoti, zato poglejmo, kaj je Pučnik v resnici rekel: "Ne delajmo si utvar, kajti tukaj ne gre za nacionalno, ampak za socialno vprašanje. Osebno nasprotujem avtomatskemu prevzemanju zatečenega stanja z dnem plebiscita. Če hočemo v republiki Sloveniji zagotoviti trdno socialno strukturo, bomo namreč morali uvesti nekakšna merila pri dajanju državljanstev. Ne pojdimo v navidezno demokratičnost, s katero bi si ustvarili probleme, ki jih potem ne bi mogli reševati. Zavedati se moramo, kaj je v okviru Slovenije po socialni plati mogoče reševati in kaj ne – nacionalna plat vprašanja je namreč drugotnega pomena. Tukaj si urejamo skupnost, ki si od vsega začetka mora zagotoviti življenjske pogoje, pripravljeni moramo biti, da dediščino jugoslovanske federacije, morda tudi na neljub način, odpravimo…Potrebno bo izračunati – tudi demografsko – kakšni posledični problemi bi lahko nastali v petih ali desetih letih skupaj z zahtevami po kulturni avtonomiji. Osebno se bom z vsem vplivom, ki ga imam v socialdemokratski stranki, zavzemal za to, da v Sloveniji ne bodo nastali problemi, podobni kninskim. Knina v Sloveniji ne maramo in danes imamo možnost, da te stvari humano, socialno in pravno demokratično rešimo. Tu ne sme biti nobenih gnilih kompromisov in nobene mitingaške demokratičnosti, ki bi nam ustvarila težave, s kakršnimi se srečujejo Angleži, Francozi, Nemci in ostale države, ki so obstajale v kolonialni dobi. Slovenija se s temi dodatnimi problemi po mojem ne sme obremenjevati."

SDS o zapisu Dela: Gre za sramotno dejanje Za komentar zapisov v Delu smo na Siolu prosili Spomenko Hribar, ki nam je pojasnila, da je za izbris krivo "ministrstvo" in da Pučnik "tukaj nima nič zraven". Poudarila je, da ne verjame, da bi bil Pučnik tako nečloveški do naših ljudi.

Za odziv smo prosili tudi stranko SDS, katere predsednik je bil Pučnik. "Primerjati demokrata in utemeljitelja slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika s haaškimi obtoženci in s tistimi, ki so si prizadevali za 'očiščenje Slovenije', prav za prav ne bi terjalo resnega odziva, če ni bi bilo objavljeno v časopisu, ki se je razglasil, da je osrednji "slovenski" časnik in če ne bi s tem nizkotnim napadom oblatili vse, ki vidijo v samostojni slovenski državi največji zgodovinski dosežek slovenskega naroda. Gre za sramotno dejanje, ki kaže, kako je politika, ki je nasprotovala osamosvojitvi, sposobna zaničevanja vsakogar, ki je za Slovenijo zastavil vse," so zapisali.

Ne spreglejte