Torek,
10. 9. 2024,
20.15

Osveženo pred

4 ure, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Natisni članek

Evropska komisija seja Marta Kos Franc Breznik

Torek, 10. 9. 2024, 20.15

4 ure, 56 minut

Breznik pogojuje: Sejo odbora o kandidatki za evropsko komisarko bomo sklicali, če ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,80
Franc Breznik | Franc Breznik je navedel, da je dvorana za petek rezervirana, seja odbora bo ob 10. uri, v kolikor do četrtka dobijo ta dokument.  | Foto STA

Franc Breznik je navedel, da je dvorana za petek rezervirana, seja odbora bo ob 10. uri, v kolikor do četrtka dobijo ta dokument.

Foto: STA

Predsednik odbora DZ za evropske zadeve Franc Breznik (SDS) je danes dejal, da bo v petek sklical sejo odbora, ki naj bi sprejel mnenje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko, le v primeru, če bo do četrtka od vlade prejel pojasnila o razlogih za zavrnitev kandidature Tomaža Vesela.

"Želimo izvedeti, zakaj je bil Tomaž Vesel zavrnjen in zakaj moramo danes iskati novega kandidata," je Breznik dejal v izjavi novinarjem ob robu današnjega zasedanja državnega zbora.

Kot je dodal, imajo v SDS zanesljive informacije, da Vesel "ni kar samostojno odstopil od kandidature, ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo". Pri tem je namignil na pismo, ki naj bi ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen minuli teden poslala premierju Robertu Golobu.

"Mi želimo samo argumente predsednice Evropske komisije, zakaj je bil zavrnjen," je pojasnil Breznik.

Breznik: Seja bo sklicana, če do četrtka dobimo ta dokument" 

Navedel je, da je dvorana za petek rezervirana, seja odbora bo ob 10. uri, v kolikor do četrtka dobijo ta dokument. Predsednik odbora ob očitkih iz vrst koalicijskih strank vztraja, da ne gre za nagajanje, in poudarja, da poslovnik DZ za sklic seje omogoča štirinajstdnevni rok.

V opozicijskih SDS in NSi so do kandidatke za evropsko komisarko, ki se je v ponedeljek predstavila v koalicijskih poslanskih skupinah, kritični.

V NSi so danes za STA navedli, da Kos ne more računati na podporo poslancev te stranke, kar ji bo na neformalnem srečanju sporočil tudi vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj.

V SDS pa so za STA pojasnili, da kandidatka še ni vzpostavila kontakta z njimi.

Vlada za kandidatko nominirala Marto Kos 

Potem ko je minuli teden od kandidature za evropskega komisarja odstopil Tomaž Vesel, je vlada v ponedeljek za kandidatko nominirala Marto Kos. Postopek izbire pa bo lahko zaključila in ime poslala v Bruselj šele po tem, ko bo mnenje, ki sicer ni zavezujoče, podal pristojni odbor za evropske zadeve.

Ker Slovenija še ni zaključila postopka imenovanja komisarske kandidatke, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavitev sestave prihodnje komisije v Evropskem parlamentu, ki je bila sprva predvidena za sredo, preložila na prihodnji torek.

Ursula von der Leyen in Andrej Plenković
Novice Ursula von der Leyen bo zaradi Slovenije zamaknila predstavitev svoje ekipe
Von_der_Leyen_Golob
Novice Analitika o komisarski zgodbi: slabo, neresno, zaušnica Golobu
Marta Kos
Novice Marta Kos: Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za evropsko komisarko
Marta Kos
Novice Kaj čaka Marto Kos v Bruslju?
Marta Kos
Novice Vlada soglasno potrdila kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko #video
Marta Kos
Novice Imena za evropsko komisarko: Marta Kos, Tanja Fajon ali presenečenje?