Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2013,
6.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 3. 2013, 6.39

8 let, 5 mesecev

Bratuškova bo glede suma plagiatorstva odgovorila v torek (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mandatarka Alenka Bratušek naj bi na vsa vprašanja, ki jih je v pismu postavil prvak DL Gregor Virant, odgovorila v torek. Odgovorila bo tudi glede suma plagiata njene magistrske naloge.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je ob robu delovnega obiska predstavnikov Pozitivne Slovenije v Novem mestu zatrdil, da vse to ne otežuje pogovorov o sestavi nove vlade. Pojasnil je, da je, da bo Bratuškova odgovorila do torka, v omenjenem pismu pa je navedena tudi zahteva, kaj naj Bratuškova stori, v primeru, da se ji dokaže krivda plagiatorstva. Spomnil je, da je Bratuškova sicer že sama večkrat zatrdila, da bi v primeru dokazanega plagiatorstva odstopila takoj kot predsednica vlade in hkrati kot poslanka.

Möderndorfer verjame, da bo DL šla v koalicijo Möderndorfer meni, da bo komisija na Fakulteti za družbene vede, ki preiskuje omenjeni primer, ugotovila, da je z nalogo Bratuškove vse v redu. Če DL ne bo stopila v koalicijo, pa je vodja poslancev PS opozoril na rezervni načrt, o katerem bodo odločali le v primeru, če bo ta potreben.

Sam glede na to, kako so potekala pogajanja in kako konstruktivno so predstavniki DL sodelovali pri pripravi programa, verjame, da se bo DL odločila za vstop v koalicijo. O morebitnem rezervnem načrtu pa bi se v Pozitivni Sloveniji odločali v sredo, potem ko jim bo DL sporočila svoj odgovor. Glede nadaljnjih morebitnih zapletov pri sodelovanju z DL pa je dejal, da se je tudi v domači družini težko pogovarjati o odločitvah. Tam na koncu vedno pride do dogovora in sam verjame, da se bodo tudi z DL dobro pogovarjali, je še povedal Möderndorfer.

Virant na neformalnem pogovoru z Bratuškovo Bratuškova se je sicer po tem, ko ji je prvak DL Gregor Virant poslal pismo z zahtevami DL za vstop v koalicijo, z njim sestala v njegovi pisarni na neformalnem pogovoru, je povedal Virant. Že pred tem je Virant navedel, da odgovor Bratuškove na zahteve pričakuje v torek. Virant je namreč Bratuškovi minuli teden poslal dopis, v katerem je po poročanju medijev med drugim zahteval, da mora Bratuškova odstopiti, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat, ter da področje energetike ostane pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor. Virant sicer pravi, da odgovorov, tudi ko jih bo dobil, najverjetneje do srede, ko bo DL odločala o vstopu v koalicijo, ne bo komentiral.

Virant: DL ni dala nobene obljube za vstop v koalicijo Prvak DL je namreč minuli teden pojasnil, da stranka ni dala nobene obljube za vstop v koalicijo, zato tudi ni želel "ničesar podpisovati" pred odločitvijo na organih stranke. Ta bo padla v sredo. Hkrati je dejal, da sta tako odločitev za vstop v koalicijo kot za predčasne volitve legitimni.

Veber: Postopek nezaupnice vladi Janeza Janše je treba končati Predsednik DZ in vodja poslanske skupine SD Janko Veber meni, da morajo postopek nezaupnice vladi Janeza Janše končati, torej vložiti listo kandidatov za ministre, ne glede na to ali bo DL sodelovala v vladi ali ne. Po njegovem mnenju je najbolj "čista situacija", da pridejo do vlade in zatem ugotovijo, ali je možno rešitve, ki so ključne za stabilizacijo razmer v Sloveniji, sprejemati ali ne. Če ne, je po njegovem primerno, da vlada pride v DZ po zaupnico. Če je ne bo dobila, pa sledijo predčasne volitve.

V tem mandatu se lahko odločitve strank spremenijo Je bil pa Veber posredno piker do DL. "Praksa v tem mandatu je, da se odločitve posameznih strank lahko tudi v teku pogajanj z eno stranjo spremenijo in se oblikuje druga vlada," je dejal v izjavi novinarjem v DZ. Veber je spomnil, da so predčasne volitve leta 2011 ponudile nove stranke. "Ta praksa je lahko zelo nedorečena, zlasti v smislu, da se v stranki še ni izkristaliziral program, da nima tradicije. S tem se sedaj srečujemo," je pojasnil. Kot tako izkušnjo je treba sedanji položaj po njegovem mnenju tudi razumeti.

"Tudi DL je lahko zanesljiv partner ..." Veber ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je DL kompetenten partner. Gre za odločitve stranke, je dejal, želi pa si, da bi stranke, ko se odločijo za določen korak, ravnale tako, "kot ravna SD". "Če smo se odločili za nezaupnico, želimo ta postopek izpeljati in ne vmes spreminjati odločitev," je pojasnil. Tudi DL je, kot ocenjuje Veber, lahko zanesljiv partner, vendar "se morajo oni odločiti, ali bodo to postali ali ne".

Veber si želi, da energetika postane priložnost za razvoj in ne priložnost za spor Jabolko spora med dvema strankama naj bi sedaj bilo resorno umeščanje energetike. Veber si ob tem želi, da energetika postane priložnost za razvoj in ne priložnost za spor. Tudi gospodarska rast po njegovem mnenju ne bi smela biti "predmet spotik, temveč rešitev". "Če pa je v tem kakšen drugi interes, je treba razumeti, da ne gre za razvoj Slovenije, ampak reševanje ozkih interesov," je dodal.

SD zanimajo vsi resorji Veber sicer še ni želel govoriti o tem, kateri od treh resorjev, ki bi v novi vladi pripadli DL, bi zanimali SD. Dejal pa je, da so že na začetku povedali, da jih zanimajo vsi resorji. Strinja se, da je časa zelo malo, saj bo DL o vstopu v vlado odločala šele v sredo, mandatarka pa mora do vključno četrtka predlagati DZ listo kandidatov za ministre. Po njegovem mnenju je ključno, da bodo imeli najpomembnejše rešitve opredeljene in niti ne bo toliko pomembno, kandidat katere stranke bi to izpeljal.

In če postopka nezaupnice na končajo? Če pa postopka nezaupnice na končajo, po Vebrovih besedah ostane cela vrsta pravnih vprašanj, kako ravnati. Takšnemu stanju, ki ni "definirano niti v ustavi niti v poslovniku DZ", bi se bilo dobro izogniti, ocenjuje Veber. Na vprašanje, ali je smiselno manjšinsko vlado zamenjati z manjšinsko, pa je odgovoril z oceno, da je postopek glede delovanja vlade z našo ustavo zelo zaščiten. Tudi, če bo manjšinska vlada, je po njegovih besedah možno z nezaupnico priti do kakšne druge vlade in tudi do volitev. Meni pa, da bi morale biti v primeru manjšinske vlade predčasne volitve ali zaupnica v DZ prej kot sicer.

Ne spreglejte